Rekordní žně kryptozločinu. Obrali lidi o 80 miliard a rozkradli půl procenta světového trhu

Hackeři a podvodníci podnikli bezmála dvě stovky velkých akcí, tedy o polovinu více než v roce 2021. Připravili tak investory o takřka 3,6 miliardy dolarů.

Hackeři a podvodníci podnikli bezmála dvě stovky velkých akcí, tedy o polovinu více než v roce 2021. Připravili tak investory o takřka 3,6 miliardy dolarů. Zdroj: Midjourney

Kryptoměnoví hráči trpí v novém roce nepříjemnou kocovinou. Nejenže se loni prakticky zhroutil globální trh s virtuálními mincemi a tokeny a investorům na Silvestra nechal v rukách jen něco kolem třetiny jejich investic, ale dílo zkázy dokonala rekordní loňská aktivita kryptoměnových kriminálníků. Hackeři a podvodníci podnikli bezmála dvě stovky velkých akcí, tedy o polovinu více než v roce 2021. Investory tak připravili o takřka 3,6 miliardy dolarů, zhruba 80 miliard korun. To je více než za tři předcházející roky dohromady.

„Že se zvýší objem krádeží a podvodů, na které se přijde po poklesu trhu, je obvyklé. Důvodem je, že řada podvodných mechanismů dobře běží, dokud přitékají nové prostředky a dokud cena roste,“ soudí analytik společnosti Fichtner Tomáš Tyl.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!