Rozstříhali standartu a rozdávali bitcoiny, skoro nikdo si ale dar od Ztohoven nevybral

Členové skupiny Ztohoven s červenými trenýrkami, které pověsili na střechu Pražského hradu

Členové skupiny Ztohoven s červenými trenýrkami, které pověsili na střechu Pražského hradu Zdroj: Ztohoven

Ztohoven opět v akci: na Pražském hradě vyvěsil rudé trenýrky
Bitcoin
3
Fotogalerie

Jen málokdo v době současné bitcoinové mánie nelitoval, že do kryptoměny dříve neinvestoval. Umělecká skupina Ztohoven kdysi její zlomky rozesílala náhodným příjemcům, dar za několik stovek korun později získal hodnotu desítek tisíc.

Od okamžiku, kdy členové skupiny Ztohoven vyměnili prezidentskou standartu za červené trenky na Pražském hradě, uplynuly dva roky a necelé tři měsíce. Nejenže za tuto dobu stihl soud potrestat výtržníky podmínkou, také ale raketově vzrostla hodnota kryptoměny bitcoin.

Zdánlivě nesouvisející události propojuje fakt, že Ztohoven standartu rozstříhali na 1152 kusů látky, které poté rozdali náhodným občanům spolu s poukazy na různý obnos v bitcoinech. Nejšťastnější obdarovaní dostali kus bitcoinu v tehdejším přepočtu za 1 500 korun – dnes by kryptoměnu prodali za téměř čtyřicet tisíc korun.

Ztohoven začali rozdávat bitcoiny na konci června minulého roku, cena virtuální měny od té doby vzrostla 25krát. Tehdy distribuovaných 35 tisíc korun v bitcoinech tak narostlo na dnešních téměř 900 tisíc korun. Většina obdarovaných občanů si ale bitcoiny nevybrala – poukaz od Ztohoven byl časově omezen.

„Zaznamenali jsme, že někdo například obchodoval na aukci. Zpětně hodnotíme akci jako povedenou, experimentovali jsme s novým principem v umění, a sice pokus spojit fyzický kus nebo objekt s blockchainovým zápisem,“ říká Petr Žílka, mluvčí skupiny.

Z 35 tisíc rozdaných korun si lidé vybrali jen 6510 korun. Nevyužitých 28 490 korun poslali Ztohoven na účet mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic. Pokud by Lékaři prodali bitcoiny dnes, získali by sedm set tisíc korun.

Jeden z 1152 dílků rozstříhané standarty věnovali zástupci Ztohoven spolu s bitcoinovým obnosem i soudkyni Obvodního soudu pro Prahu jedna, která v případu rozhodovala. „Co s darem soudkyně udělala, netuším, možná ho má vystavený v obýváku,“ vtipkuje Žílka.

Ztohoven nejsou jediní, kdo v minulosti rozdal v plén dnes tolik hodnotnou kryptoměnu. Vydavatelství, které v roce 2014 vydalo v Číně informační knihu o bitcoinu, k publikaci přidalo i drobnou částku v této měně, a to v rozmezí od jedné setiny až po jednu celou minci.

V té době drobný obnos vydavatelství vizionářsky komentovalo slovy: „Počkejte pět let, budete překvapeni.“ Od poloviny roku 2014 se hodnota bitcoinu zvýšila z 640 dolarů na současných 16,5 tisíce. Z běžného nákupu knihy se tak pro řadu čtenářů stala výnosná investice.