Svět nasypal Ukrajině krypto za více než miliardu korun. Cenový pád není jediný problém Kyjeva

Kryptoměny přišly o geopolitickou nevinnost. Na ilustračním snímku je kryptosměnárna v Kyjevě.

Kryptoměny přišly o geopolitickou nevinnost. Na ilustračním snímku je kryptosměnárna v Kyjevě. Zdroj: profimedia

Kryptoměny přišly o geopolitickou nevinnost. Na ilustračním snímku je kryptosměnárna v Kyjevě.
2
Fotogalerie

Palebná síla jedné z ukrajinských zbraní proti Rusku výrazně oslabila. Jde o kupní sílu kryptoměn, které Kyjevu na podporu naposílali dárci z celého světa. Kromě hodnoty bitcoinu či etheru od začátku války výrazně ochabla četnost kryptoměnových darů.

Napadený stát dostal v kryptoměnách kolem 1,2 miliardy korun, vyplývá z analýzy serveru E15 na základě dat blockchainového prohlížeče Blockchair. Ten počítá s hodnotou každé transakce podle kurzu platného v okamžiku připsání platby. Ne všechny bitcoiny, ethery a další virtuální „mince“ ovšem ukrajinské ministerstvo pro digitální transformaci stačilo směnit za zbraně či standardní měny, potvrdila pro deník E15 instituce.

Hodnotu ukrajinských kryptoměnových zásob ztenčil nedávný výrazný propad celého kryptotrhu, který poslal hodnotu bitcoinu a etheru zhruba na polovinu zimních hodnot.

To zkušené HODLery až tolik netrápí, neboť mají dlouholetý investiční horizont. Putinovo Rusko však s agresí nečeká a Ukrajinci potřebují doplňovat výzbroj a výstroj průběžně.

„Nelze ale říci, že každý darovaný bitcoin, ether či jinou virtuální měnu okamžitě automaticky směňujeme za fiat. Činíme tak pouze v případě, pokud prodejce nepřijímá kryptoplatby. Naše nakládání s kryptoměnami každopádně probíhá přes ukrajinskou platformu a burzu Kuna, která vytvořila adresy, kam lze digitální měny do fondu Pomoc Ukrajině posílat,“ vysvětluje Lilia Tulupenková z komunikačního oddělení ministerstva pro digitální transformaci.

Kyjev již dříve – ve druhé polovině dubna – tweetoval, že z kryptofondu pořizuje palivo, lékárničky, laptopy, neprůstřelné vesty, helmy či zaměřovače pro bojové pušky.

A měl z čeho. Právě během dubna dorazil na jeho kryptoúčet největší jednorázový příspěvek – 31,5 bitcoinu, v tehdejších cenách 35 milionů korun.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!