USA zabavily bitcoiny spojené s hackerským útokem na kryptoburzu Bitfinex

Burza Bitfinex.

Burza Bitfinex. Zdroj: Reuters

Americké ministerstvo spravedlnosti zabavilo bitcoiny v hodnotě asi 3,6 miliardy dolarů (přes 76,5 miliardy korun) při vyšetřování spojeném se skoro šest let starým hackerským útokem na burzu kryptoměn Bitfinex. Podle prohlášení náměstkyně ministra spravedlnosti si tak připsalo rekordní konfiskaci financí. Federální úřady ji dnes oznámily společně s informací, že zadržely manžele žijící v New Yorku pro podezření z praní kryptoměn ukradených při zmíněném útoku.

Bitfinex patřila mezi největší burzy s bitcoinem, když v létě roku 2016 přišla o množství této digitální měny, které mělo tehdy hodnotu více než 70 milionů dolarů. Dnešní hodnota ukradené kryptoměny je podle amerických činitelů kolem 4,5 miliardy dolarů.

Hackerský útok vedl k více než 2000 nepovolených transakcí, uvádí agentura AP. Obvinění, která nyní vznáší americká vláda, se netýkají přímo narušení burzy, nýbrž právě následných manipulací s ukradenými bitcoiny. Heather Morganová a její rusko-americký manžel Ilya Lichtenstein jsou obviněni z toho, že se různými sofistikovanými metodami snažili vyprat ukradené prostředky a ukrýt dané transakce. YouTuberka a rapperka Morganová si říkala ,,Krokodýl z Wall Street."

Jak nepřijít o peníze při obchodování s kryptem?

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Dvojice byla dnes zatčena v newyorské čtvrti Manhattan. Ještě během dne plánovali vyšetřovatelé Morganovou a Lichtensteina předvést před federální soud.

„Dnešní zatčení a největší finanční konfiskace v dějinách ministerstva spravedlnosti ukazují, že kryptoměny nejsou útočištěm pro zločince,“ uvedla náměstkyně ministra spravedlnosti Lisa Monacová. „V marné snaze zachovat si digitální anonymitu obvinění prohnali ukradené prostředky labyrintem transakcí v kryptoměnách. Díky pečlivé práci strážců zákona ministerstvo opět ukázalo, že může a bude sledovat toky peněz nehledě na jejich podobu,“ dodala.