Dr. Zkáza se zřejmě zásadně zmýlil v tom, co může srazit cenu bitcoinu

Nouriel Roubini je velkým odpůrcem kryptoměn.

Nouriel Roubini je velkým odpůrcem kryptoměn. Zdroj: profimedia

Svět kryptoměn přestala alespoň dočasně obcházet jedna dlouholetá hrozba. Newyorská prokuratura se dohodla na mimosoudním vyrovnání se zástupci společností Bitfinex a Tether, které stojí za virtuální měnou navázanou na dolar, informuje agentura Bloomberg. Podle kritiků platidla pojmenovaného tether, mezi něž patří i ekonom Nouriel Roubini známý jako Doktor Zkáza, mělo za cenovým rozmachem bitcoinu a spol. stát právě údajné tištění těchto virtuálních dolarů. S koncem takové praxe by údajně nastal kolaps ceny digitálních měn. Žádné podobné machinace však newyorští vyšetřovatelé nepotvrdili.

Kryptoměnové společnosti Bitfinex a Tether se dostaly do hledáčku prokuratury státu New York kvůli podezření z účetních machinací a zveřejňování údajně zavádějích informací o tom, nakolik je každý tether reálně kryt standardním dolarem.

Zástupci firem dostali možnost kauzu urovnat zaplacením částky ve výši 18,5 milionu dolarů. Zároveň se museli zavázat, že budou po dva roky pravidelně vykazovat skutečný stav finančních rezerv vydavatele tetheru. Firmy takovou nabídku využily, aniž by přiznaly či popřely jakékoliv závadné jednání.

Většina nákupů bitcoinu na on-line burzách probíhá právě pomocí tetheru (USDT), uvádí analytická společnost CryptoCompare. Případný kolaps USDT by tak mohl vést na kryptoměnovém trhu k nedostatku likvidity, varovala banka JP Morgan.

„Bráno z širšího pohledu, je to něco menšího než pokuta za překročení rychlosti,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Antoni Trenčev, spoluzakladatel londýnské společnosti Nexo, která zprostředkovává půjčky pomocí digitálních měn. Vyjádření newyorské státní zástupkyně Letitie Jamesové přitom znělo mnohem dramatičtěji. „Bitfinex a Tether bezskrupulózně a v rozporu se zákony kryly ztráty ve svém účetnictví, aby mohly pokračovat ve své činnosti. Tvrzení Tetheru, že jeho virtuální měna byla vždy plně kryta dolarem, byla jednoduše lživá,“ uvedla Jamesová.

Firma Tether měla v minulosti zakrýt jednorázovou ztrátu téměř miliardy dolarů tím, že ji v účetnictví zalepila dolary původně určenými na krytí své virtuální měny (USDT). Peníze by pak chyběly ve vztahu k zajištění USDT. Z pohledu kryptoměnového byznysu ale toto není ten nejdůležitější důvod, proč o Tetheru a Bitfinexu skeptici hovořili jako o entitách, které zásadním způsobem manipulují trhem.

„Tether tiskne falešné peníze, je to kriminální podnik. Několik velkých hráčů a insiderů manipuluje cenou bitcoinu a dalších shitcoinů dnem i nocí. To je fakt,“ zopakoval nedávno americký ekonom Nouriel Roubini, který proslul svými pesimistickými prognóznami nejenom ohledně budoucnosti kryptoměn. Předpověděl hypoteční krizi v USA a následný globální ekonomický propad. Firma Tether je nicméně stále předmětem vyšetřování ještě ze strany amerického ministerstva spravedlnosti.

Úloha Tetheru jakožto vydavatele stejnojmenného stablecoinu (kryptoměny svázané s kurzem standardní měny – pozn. red.) personálně provázaného s kryptoměnovou burzou Bitfinex byla podle Roubiniho a dalších kritiků jasná: kdykoliv měla cena bitcoinu a dalších kryptoměn zkolabovat, vydavatel tetheru prý přispěchal na pomoc a za nově vytištěné nedostatečně kryté USDT skupoval bitcoiny.

Jak ve videu pro deník E15 uvedl kryptoměnový popularizátor Jakub Vejmola alias Kicom, sama společnost nepřímo pomáhala spekulace přiživovat tím, že ne vše kolem tetheru působilo maximálně důvěryhodně.

Pokud jde o souvislost kauzy Tether s cenou bitcoinu, pak je třeba si prý uvědomit, že tether není ve světě kryptoměn nenahraditelný. Vejmola tak vidí dění kolem Tetheru výrazně méně dramaticky než Roubini či JP Morgan.

Více informací o kauze Tether s jejími případnými dopady na cenu bitcoinu najdete ve videu:

Video placeholde
Únorová kryptoporadna. Analýza kauzy Tether • Jakub Vejmola