Vánoční kryptomasakr: hodnota digitálních mincí klesla za den o deset miliard dolarů

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto) Zdroj: Michaela Szkanderová

Bitcoin
Ilustrační foto
Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Ani v letošním předvánočním období nemají držitele virtuálních mincí příliš klidu. Kurz bitcoinu za jediný den odepsal více než pět procent, ostatní digitální měny jako ether či litecoin dvakrát tolik. Během 24 hodin se hodnota celkového trhu s kryptoaktivy smrskla o deset miliard dolarů na 184 miliard dolarů. Vyplývá to z údajů portálu CoinMarketCap.

Poprvé od listopadu se cena bitcoinu dostala pod sedm tisíc dolarů za „minci.“ Hodnota kryptoměn tak pokračuje v dlouhodobém propadu, který de facto nepřetržitě trvá od červencového atakování 14 tisíc dolarů za jeden bitcoin.

Podle analytické společnosti Chainalysis navíc dostává kryptoměny pod tlak pokračující výprodej podvodně nabytých virtuálních mincí, jejichž někdejší držitele oklamalo čínské Ponziho schéma s názvem PlusToken. Jeho provozovatelé mají k dispozici desítky tisíc bitcoinů, kterých se snaží zbavit.

Agentura Bloomberg připomíná, že cenovou podlahu může bitcoin najít na hodnotě 6500 dolarů za digitální minci. Pokud by se rozpadla i ona, pak údajně nelze vyloučit ani pokles ke čtyřem tisícům dolarů. Vyplývá to prý z technických analýz.

„Z fundamentálního hlediska si ale nadále myslím, že je bitcoin životaschopný,“ uvádí Matt Maley, stratég investiční společnosti Miller Tabak & Co.

Jak správně investovat do kryptoměn a nespálit se? Dozvíte se v poradně E15 Premium:

V kontextu posledních několika let ovšem nejsou prosincové cenové výkyvy ve světě kryptoměn výjimkou. Naopak. Loni stejnou dobou kurz bitcoinu rovněž zažíval výrazný propad. Ze zhruba čtyř tisíc dolarů se cena nejrozšířenější virtuální měny dostala až těsně nad tři tisíce dolarů.

To pro řadu spekulantů představovalo šok, protože v prosinci 2017 měl za sebou bitcoin opačný extrém. Jedna mince stála necelých 20 tisíc dolarů, což představuje dosavadní rekord.

Sledujte aktuální kurz bitcoinu: