Advent obohatí i folklor

Dvě folkloristické mozaiky o vánočních zvycích se vystřídají na jednom pódiu.

S týdenním odstupem předvedou v divadelním sále jihlavského kulturního domu svůj vánoční program dva soubory, držící při životě horácký folklor. V pátek 11. prosince se od osmnácti hodin představí pásmo Vánoce s Vysočanem 2009. Členové Vysočanu a jeho složek pro mladší zpěváky a tanečníky projdou celým adventem, jak se slavil před nějakými sty až sto padesáti lety.

„Program začíná ukázkou kateřinské zábavy, která byla poslední příležitostí k bujarému veselí před začátkem půstu. Při ní děvčata dávala svým chlapcům dárek jako náplast za to, že s nimi nějakou dobu nemohou tancovat,“ popisuje lidové zvyky vedoucí Vysočanu Jan Havel. Přes tradice spojené se dnem svaté Barbory, s Mikulášem a Lucií se vystupující dostanou až ke Štědrému dni. Příchod Ježíška se Havel rozhodl ztvárnit tak, jak jej popisuje Božena Němcová ve své Babičce.

Na lidové zvyky o samotném Štědrém dnu se 19. prosince ve svém vystoupení od sedmi hodin večer zaměří soubor Pramínek vedený Miloslavem Brtníkem, synem nestora folkloru Horácka nesoucím stejné jméno. Pramínek byl dříve součástí Vysočanu, ale před dvěma lety se osamostatnil se a dnes má své vlastní dětské Soubory Šípek a Vrabčátka stejně jako vlastní muziku. I tento soubor má už na kontě řadu úspěchů, vystupoval v Belgii, Holandsku, Chorvatsku a dvakrát ve Švédsku. „V západní Evropě mají vystoupení velký úspěch. Folklor se tam udržel spíš jen na úrovni původních tanců, zatímco u nás byl povýšen na umění. Programy mají ucelenou choreografii a příběh, a to se lidem velmi líbí,“ uvedl Miloslav Brtník mladší.

Oba soubory čerpají například ze sbírky sebraných tanců a písní etnografky Zdeny Jelínkové.