Aleksander Doba: Vytrvalý turista, který přepádloval Atlanik

Aleksander Doba

Aleksander Doba Zdroj: Profimedia.cz

Aleksander Doba
Aleksander Doba
Aleksander Doba
Aleksander Doba
Aleksander Doba
11
Fotogalerie

„Považuju se za turistu. I mořské expedice podnikám jako turista. A turista se na svou cestu nijak zvlášť nepřipravuje.“ Takhle se vidí muž, který v sedmašedesáti přepádloval Atlantik.

Na svém kajaku Olo podnikl nejdelší plavbu na kajaku na otevřeném moři v historii lidstva. Vyplul 5. října 2013 z Lisabonu a v polovině února následujícího roku plánoval přistát u břehů Floridy. Původně měl naveslovat přibližně 8700 kilometrů. Nicméně bouře a porucha vousatému důchodci nadělily menší zajížďku, takže se nakonec plavil s mnoha oklikami a kruhy v bermudském trojúhelníku téměř 12 500 kilometrů. Za den urazil kolem padesáti kilometrů a často vesloval v noci, když se aspoň trochu ochladilo. Sám na sedmimetrovém kajaku uprostřed oceánu, většinu cesty nahý, vydaný napospas proudům, větrům – i samotě.

Zvítězí paní Dobová?

Jenže Aleksander Doba se na předchozí výpravě po Amazonce poučil, že nebezpečí pochází spíš od lidí. „Když jsem byl sám na širém oceánu, o život jsem se nebál. V Brazílii při plavbě po Amazonce mě ale během dvou týdnů dvakrát oloupili bandité – měli flinty i mačety a vážně jsem nevěděl, jestli mě nechají naživu.“ Jakmile se od evropských břehů dostal tak daleko, že zmizeli ptáci, nastoupila mořská fauna. „Zajímaly se o mě tucty žraloků, ale jen jeden se mě opravdu snažil napadnout a musel jsem ho praštit pádlem do hlavy opravdu silně, aby mě nechal na pokoji.“ Aleksandrova expedice byla ohrožena dokonce ještě dřív, než začala.

„Už před mou první transatlantickou expedicí se mě manželka pokoušela velmi důrazně přesvědčit, abych tu myšlenku nechal plavat. Oba jsme si prožili těžké časy a před druhou expedicí to vypadalo stejně.“ Doba ve svém kajaku překonal Atlantik už jednou – v roce 2010 překonal nejužší část mezi senegalským Dakarem a Acaraú v Brazílii. To strávil na moři 99 dní a překonal vzdálenost 6300 kilometrů. „Přes Atlantik už pádlovat nebudu,“ přemítá Doba. „Ale plavit se někde jinde… možná.“ Samozřejmě pokud tentokrát nezvítězí paní Dobová.


 

Doba v datech

* Inženýr v důchodu se narodil 9. 9. 1946 a s kajakem začal o 34 let později.

* Žije ve městě Police poblíž Štětína.

* Kromě kajakingu skáče s padákem, na větroních má nalétáno přes 250 hodin, jezdí na kole a má jachtařskou licenci.

* Během první transatlantické expedice shodil za 14 týdnů 14 kg a do Acaraú přivezl 64 kg živé váhy.