Amazon a Microsoft konečně ukázaly, kolik jim vydělá cloud

Satya Nadella.

Satya Nadella. Zdroj: Microsoft

Aktuální výsledková sezóna dala poprvé veřejně nahlédnout do hospodaření Microsoftu a Amazonu v oblasti cloudu a už tak není úplně nutné spoléhat se na neoficiální, byť poměrně přesné odhady. U obou společností ze Seattlu je cloud nejrychleji rostoucí byznys s dalším obřím potenciálem do budoucna. V obou případech se stále na celkových tržbách podílí jednotkami procent.

Sekce Amazon Web Services (AWS), jak se cloud Amazonu jmenuje, v roce 2014 vyrostla o 49 procent na celkové tržby 4,6 miliardy dolarů. První čtvrtletí aktuálního roku přineslo 1,57 miliardy dolarů a odhady říkají, že by se letos mohly dostat na zhruba 6,2 miliardy.

Cloud se na celkových tržbách Amazonu podílí sedmi procenty, růst je každopádně dvojnásobný oproti aktivitám v e-commerce. AWS zároveň dosahuje na lepší marži, než jako generuje běžný prodej zboží přes internet, který se navíc Amazon vzhledem ke konkurenčnímu boji často nebojí dotovat. Z tržeb ve výši 1,57 miliardy dolarů Amazon v posledním čtvrtletí z AWS vygeneroval zisk 265 milionů dolarů.

Stále ne úplně jasný Microsoft

Nejenom pro Amazon každopádně do budoucna bude těžké marži a zisk udržet. Silná konkurence v podobě Microsoftu, Googlu či třeba IBM tlačí na ceny, což zároveň všechny ve hře nutí k rychlým inovacím a expanzi za rámec běžného prodeje výpočetního výkonu a virtuálních serverů. Nad cloudem se staví nové a nové služby, aktuálně jde hodně o data a analytiku.

To je případ zejména Microsoft a jeho Azure. Redmond prozatím neukazuje tak přesná čísla, jako jeho soused. Výsledky z cloudu zahrnuje do sekce „Commercial Cloud“, kam vedle Azure (a tedy přímé konkurence AWS) zapadají také služby Office 365 a cloudová varianta Dynamics. Počítají se tam také některá čísla z privátních cloudů.

Cloudový trh, kam spadají služby typu AWS či Azure, podle čísel IDC v loňském roce dosáhl na devět miliard dolarů a na meziroční dvojnásobný růst. Podle odhadů by se v příštím roce číslo mělo navýšit na 16 miliard dolarů. Amazon trhu vládne, následují ho Microsoft a Google. a s trhem by chtěl .