Amazon v Dobrovízi letos přijme stovky zaměstnanců

Distribuční centrum Amazonu ve středočeské Dobrovízi

Distribuční centrum Amazonu ve středočeské Dobrovízi Zdroj: CTK

Americký internetový obchod Amazon letos přijme stovky stálých zaměstnanců do distribučního centra v Dobrovízi, které začalo fungovat loni v září. Do roku 2017 jich chce mít dva tisíce. Stálých zaměstnanců nyní v Dobrovízi pracuje zhruba 1600. Připravuje se i využití další části distribučního centra.

Prostory distribučního centra dosud nejsou naplno využity. „Probíhají přípravy na zprovoznění jeho další části - druhé skladovací věže, kterou budeme plně využívat již během letošní vánoční špičky,“ uvedl mluvčí českého Amazonu Karel Taschner.

Před loňskými Vánoci v distribučním centru pracovalo kromě asi 1600 stálých zaměstnanců až 2500 brigádníků, jejich počet nyní klesl. V době předvánočních objednávek opět Amazon další stovky brigádníků přijme.

Většina zaměstnanců dojíždí do Dobrovíze z Prahy, další pak z řady míst ve Středočeském a Ústeckém kraji. Svozové autobusy zdarma využívá 92 procent zaměstnanců.

Do práce i vlakem

Před vstupem do distribučního centra má letos vzniknout nová železniční zastávka, nyní se připravuje projekt. „Předpokládáme, že novou zastávku, a tedy i dopravu zaměstnanců vlakem začneme využívat ve druhé polovině letošního roku,“ doplnil mluvčí.

Společnost Amazon chce na konci příštího roku v pražských Horních Počernicích postavit centrum pro vrácené zboží. V hale o rozloze 40 tisíc metrů čtverečních firma zaměstná tři tisíce lidí, z nichž tisíc přejde z centra v Dobrovízi.

Centrum vráceného zboží Amazon v Dobrovízi otevřel už v roce 2013. Od června loňského roku v Praze také funguje česká kancelář firmy. Firma původně chtěla postavit distribuční centrum také v Brně, od tohoto záměru ale ustoupila.

Amazon.com zahájil činnost na internetu v červenci 1995. Nyní je největším internetovým obchodem na světě a na špici amerických prodejců vystřídal firmu Walmart.