Američané zesílí boj s Alzheimerovou chorobou

boj s Alzheimerovou nemocí, ilustrační foto

boj s Alzheimerovou nemocí, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Spojené státy chtějí do roku 2025 najít účinnou léčbu Alzheimerovy choroby. V situaci, kdy tamní populace stárne a kdy kvůli tomu rostou náklady na zdravotnictví, přijaly USA plán boje s tímto degenerativním onemocněním mozku.

„Víme, že je třeba udělat daleko více a je nutné to učinit právě nyní, protože lidé s Alzheimerovou chorobou a jejich blízcí tu pomoc potřebují,“ řekla v úterý americká ministryně zdravotnictví a sociální péče Kathleen Sebeliusová.

Američtí lékaři a další zdravotníci se budou od léta moci zdarma školit, jak už v raném stádiu rozeznat Alzheimerovu chorobu a jak se o pacienty, kteří jí trpí, co nejlépe starat. Všichni, jejichž blízkých se nemoc dotýká, budou o ní moci hledat informace na nově založené internetové stránce. Na webu www.alzheimers.gov se také dozvědí, kam se ve svém okolí mohou obrátit, pokud potřebují pomoc.

Spojené státy letos vydají na výzkum tohoto onemocnění dodatečných 50 milionů dolarů (přibližně miliardu korun). Vědci budou například zkoumat, zda inzulin ve formě nosního spreje může lidem s Alzheimerovou chorobou vrátit paměť.

V současnosti má Alzheimerovou chorobu nebo příbuzné typy demence 5,4 milionu Američanů. Očekává se, že v roce 2050 bude nemocných už 16 milionů lidí v USA.