Americká AT&T chtěla koupit Telefóniku, Španělsko to zatrhlo

Telefónica

Telefónica

Americký operátorský gigant AT&T měl podle listu El Mundo zájem koupit španělskou Telefóniku, která působí i na českém trhu pod značkou O2. Američané za ni údajně nabídli 70 miliard eur (1,8 bilionu korun) a byli ochotni převzít i dluh 52 miliard eur. Obchod ale zatrhla španělská vláda. Telefónica popřela, že by od americké společnosti přišel nějaký signál zájmu, její akcie na burze přesto citelně zpevnily.

Podle El Mundo zástupce AT&T španělské vládě řekl o zájmu jeho firmy Telefóniku koupit a převzít i její dluh. Podle zdrojů listu to ale vláda nedovolila a využila svého práva zablokovat převzetí jakékoli firmy, kterou označí za strategickou pro národní zájmy. List uvedl, že o věci se diskutovalo na ministerstvech průmyslu a hospodářství i v úřadu premiéra Mariana Rajoye.

„Telefónica žádný kontakt ohledně zájmu o ni, ať již ústní nebo písemný, nezaznamenala,“ řekl agentuře Reuters mluvčí firmy. Ministr průmyslu José Manuel Soria dnes ve státní televizi řekl, že sice v únoru mluvil se zástupcem AT&T o možnostech expanze v Evropě, o Telefónice prý ale „nepadlo ani slovo“. Akcie španělské firmy dnes ráno na madridské burze přesto v reakci na zprávu vzrostly o více než tři procenta.

Vývoj akcií Telefóniky za poslední tři roky

Vývoj akcií Telefóniky za poslední tři rokyVývoj akcií Telefóniky za poslední tři roky | finanzen.net

AT&T v poslední době hledá způsoby, jak expandovat mimo domácí trh. Převzetím Telefóniky by se stala největší telekomunikační společností na světě z hlediska tržní hodnoty, která by dosáhla téměř 300 miliard eur (asi 7,7 bilionu korun).

Telefónica je kvůli expanzi minulých let vysoce zadlužená a její hospodaření v této době oslabuje ekonomická recese v Evropě a zvláště doma ve Španělsku. Více než polovinou se na výnosech společnosti nyní podílí Latinská Amerika. V České republice je společnost se značkou O2 největším telekomunikačním operátorem na trhu.