Americká tajná služba masivně šmíruje Facebook a Twitter

CIA

CIA

Sociální sítě jsou rychlým zdrojem globálních informací, které zachycují reakce na významné události. Jsou odrazem regionálních trendů a spolu s dalšími mnoha zdroji mohou posloužit jako prostředek k předvídání ekonomických a společenských nálad. A to se může hodit, například tajným službám. Ta americká proto vyčlenila speciální pracoviště s týmy analytiků, kteří mají v popisu práce sledovat Facebook a Twitter. Zjistila to tisková agentura AP.

Sídlo „sociálních pozorovatelů“ je umístěno v průmyslové zóně a působí jako běžná firma, přesná lokace je ale samozřejmě tajná. Každý den se tu kontroluje až pět milionů twítů a aktualizací na Facebooku, porovnávají se s informacemi v televizích, v rozhlasových stanicích či dalších internetových zdrojů. Hledají se všechny důležité události po celém světě, a to napříč všemi jazyky. Kvůli tomu CIA v tomto týmu často zaměstnává sečtělé a jazykově vybavené knihovníky či podobné profese, interně se jim proto přezdívá „ninja knihovníci“.

Zpráva o sledování sociálních sítí tajnými službami dnes asi nikoho nemůže překvapit. Nicméně než začnete prostřednictvím Twitteru organizovat státní převrat, nebo začnete vtipkovat o atentátu na prezidenta, uvědomte si, že si to nemusí přečíst je vaši „followeři“.