Andělé jdou do boje s elitou

Mostecké házenkářky netrpělivě přešlapují v šatně. První start ve vysněné interlize klepe na dveře.

Hráčky mosteckého klubu DHK Baník Most mají za sebou náročnou přípravu. Pracovaly na fyzičce, kombinaci a střelbě. „Mimo přípravná utkání jsme se zúčastnili několika turnajů. Hráli jsme se stále náročnějšími soupeři, s německými a polskými týmy, které jsou ve své zemi v nejvyšší soutěži nebo dokonce evropském poháru,“ říká o přípravách trenér Jiří Hanus.

Zraněná posila

Klub získal zkušenou posilu do pole, když angažoval levou spojku Zuzanu Kupkovou. „Ta se nám však na jednom z turnajů zranila a bude mimo hru asi šest týdnů. Pro začátek sezony se budeme muset obejít bez jejích zkušeností. Je to pro nás nepříjemná zpráva, ale musíme se s tím vyrovnat,“ říká trenér Hanus.

Kupková přechodem do Mostu získala novou motivaci. Na sever Čech totiž zamířila z Jindřichova Hradce. Týmu, který byl soupeřem mosteckých děvčat v baráži o interligu.

„V Jindřichově Hradci se družstvu poslední dva roky moc nedařilo a já cítila, že to chce změnu. Po baráži přišla nabídka z Mostu, neváhala jsem. Most mi připadal jako nejlepší rozhodnutí. Je tu mladý kolektiv, který má perspektivu a mě láká si opět zahrát WHIL,“ popisuje Kupková.

Mostecký klub podle ní produkuje dynamickou hru, na kterou se těší. „Cílem je, abychom se s mosteckým celkem umístili co nejlépe v interlize,“ uzavírá zraněná posila.

Po více než roční pauze, zaviněné dlouhodobými zdravotními problémy, se do kádru vrací brankářka Nikola Machová. Mostecký celek má tak hned tři kvalitní gólmanky, na které se může spolehnout. „Na brankářském postu máme jen příjemné starosti, všechny tři děvčata chytají spolehlivě a jsou ostatním hráčkám v poli oporou,“ kvituje trenér házenkářek Hanus.

Zůstat nohama na zemi

Jednu úspěšnou premiéru mají „Černí andělé“ za sebou. V přípravném utkání si poradili s házenkářkami interligového Zlína. A to trenér zlínských hráček poslal na palubovku v mosteckých Velebudicích to nejlepší, co má.

„Na tento zápas jsme už zapomněli, v interlize to bude náročnější. Výsledek nepřeceňujeme. Oba týmy byly ve fázi přípravy. V nejvyšší soutěži se chceme samozřejmě udržet a myslíme i na vyšší příčky. Nechceme být jen do počtu, ale teprve čas ukáže, jak jsme na tom výkonnostně,“ popisuje cíle klubu Jiří Hanus.

Mostečanky čeká 4. září od pěti hodin odpoledne první zápas v nejvyšší soutěži házenkářek. Soupeřkami budou hráčky HC Britterm Veselí nad Moravou. Vzhledem k přestavbě sportovní haly v Mostě odehrají andílci všechna domácí utkání ve sportovní hale v Lounech.