App Store od Applu vytvořil v Evropě už 629 tisíc pracovních míst

App Store

App Store Zdroj: CC BY 2.0: PhotoAtelier via Flickr

App Store není jen obchod s aplikacemi pro iOS, jde také o významnou sílu hospodářského růstu v Evropě. Jak spočítala společnost Apple, za svou šestiletou existenci dokázal App Store v Evropě vytvořit už celkem 629 tisíc pracovních míst.

Jak odhaluje zpráva, většinu z celkového počtu tvoří vývojáři aplikací, kteří pro Apple nepracují - v Evropě jich je celkem 497 tisíc. Dalších zhruba 115 tisíc lidí už pracuje v nějakém vztahu k Applu, třeba jako dodavatelé nebo výrobci apod. Zbylých 16 tisíc patří mezi zaměstnance technologické firmy.

Kde má Apple nejvíc zaměstnanců
Země Počet zaměstnanců
Velká Británie 5000
Irsko 4000
Francie 1800
Německo 1600
Itálie 1300
Španělsko 1100
Švýcarsko 400
Nizozemsko 400
Švédsko 300

Nejvíc vývojářů má Velká Británie

Technologická firma také zveřejnila některá zajímavá čísla o jednotlivých zemích. Nejvíce vývojářů ve vývojářském programu má Velká Británie s počtem 61 100, za ní následuje Německo s 52 200 vývojáři. Třetím největším trhem pro vývojáře v App Store je Francie s 30 tisíci lidmi. Česká republika v přehledech bohužel uvedena není, pravděpodobně však můžeme uvažovat o stovkách lidí.

Za posledních šest let existence App Store vygeneroval globálně pro vývojáře celkem 20 miliard dolarů (14,9 miliardy eur), z toho si ti evropští vývojáři přišli zhruba na třetinu - 6,5 miliardy dolarů (4,8 miliardy eur).

Apple v USA: 600 tisíc míst
Podobnou zprávu Apple zveřejnil také v roce 2012 pro americký trh. Tehdy Apple tvrdil, že v USA pomohl vytvořit na 600 tisíc pracovních míst (ačkoliv firma byla později kritizovaná, protože do výsledků započítal i zaměstnance UPS a FedExu, kteří produkty Applu distribuují.

Přes 12 miliard eur pro evropskou ekonomiku

Analytická firma Vision Mobile této souvislosti vypočítává, že Evropa si díky takzvané app-ekonomice vylepší letošní HDP o 16,5 miliardy dolarů (zhruba 12,3 miliardy eur), což je meziroční nárůst o zhruba 12 procent. Loni si totiž Evropa připsala 13 miliard dolarů (9,7 miliardy eur).

Eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroesová uvedla, že rychlost, s jakou aplikace vytvářejí pracovní místa a generují stále vyšší příjmy, je až neuvěřitelná. „Jaký jiný sektor roste o 25 procent ročně? Apple a jiné firmy začaly ekonomickou revoluci a já chci, aby Evropa byla v čele tohoto trendu,“ uvedla Kroesová.

Jan Sedlák: Smír ano, ale miliarda je miliarda

Jan Sedlák: Microsoft trumfnul Apple. Nechtěně