Apple má problém, displeje jeho iPhonu nereagují na dotyk

iPhone 6S

iPhone 6S Zdroj: ctk/AP

Jeden z nejprodávanějších mobilních telefonů, iPhone od americké společnosti Apple, má výrobní vadu. Ta postihla jeho dvě poslední generace s označením 6 a 6s a týká se dotykových displejů. Podle webu iFixit se tento problém týká „velkého množství“ zařízení.

Na vině by pravděpodobně měly být dva čipy telefonu, jež mají na starosti právě displej. Ty se během životního cyklu telefonu od základové desky oddělí a ztratí s ní kontakt. Ze začátku se podle blogu vada může projevovat jako chvilková záležitost, která se dá momentálně odstranit restartováním zařízení. Časem však může docházet k častějším výpadkům, se kterými musí zákazník navštívit servis.

Pokud již telefon není v záruce, oprava se může značně prodražit. „Řešením je výměna čipů na základní desce, která je však u autorizovaného servisu drahá. Většinou vám poradí, ať si zakoupíte nové zařízení. Levněji může ale náprava vyjít u neoficiálních servisů,“ uvádí iFixit.

V současnosti však není známé, kolik telefonů chyba postihla, na diskusních fórech je však mezi uživateli častým tématem. Apple se k ní zatím ještě nevyjádřil, většinou tak ale dělá až v případě, že umí zjednat nápravu a rovnou nabízí uživatelům plošné řešení. Tak jako to udělal například v případě vadné antény u verze 4s a problémů s bateriemi u iPhonu 5s.

Informace o chybě přicházejí ve chvíli, kdy pozornost fanoušku Applu směřuje k nové generaci iPhonu, číslu 7. Ta by měla spatřit světlo světa v následujících týdnech nebo měsících. Spekuluje se především o absenci vstupu pro sluchátka u nové generace telefonu. Sluchátka by uživatelé k telefonu připojovali buď přes bluetooth nebo pomocí konektoru Lightning, který slouží také k jeho nabíjení.

Tyto inovace se mezi uživateli setkaly s nevolí , nelíbí se také jednomu ze zakladatelů Applu, Stevu Wozniakovi. Ten sice ve společnosti už nepůsobí, přesto podle něj změny způsobí odliv zákazníků. Rovněž Apple vyzval, aby na svých zařízeních začal používat pro nabíjení konektory USB-C, které se pomalu dostávají také do telefonů s operačním systémem Android.