Apple představil dosud nejdražší iPhone, Češi v porovnání s Američany opět zaplatí tisíce navíc

Včerejší představení iPhonů nebylo očekávanou událostí pouze kvůli inovacím, které nová generace „X“ přinesla. Jak potvrdili zástupci Applu a následně i jeho oficiální český e-shop, nový iPhone bude nejdražší v historii. O to více se vysoká cena projeví v Česku, kde si zákazníci proti USA připlatí více než dva tisíce. Už nyní přitom tuzemští fanoušci musí šetřit na chytrý telefon s jablkem ve znaku téměř sedmkrát déle než Američané. 

Vrcholná varianta iPhonu X s 256GB úložištěm dostala v Česku cenovku 34 490 korun, cena verze se čtvrtinovou pamětí pak bude začínat těsně pod třicetitisícovou hranicí. Další novinka, iPhone 8, který je vylepšenou variantou „sedmičky,“ na svého předchůdce cenově navazuje. Telefon stojí necelých 21 tisíc korun, respektive 24 tisíc za větší verzi Plus.

Jak uvádí server Srovname.cz, v minulosti byly rozdíly mezi českým a americkým trhem větší. Například u modelu 6s Plus si Češi museli připlatit více než 12 tisíc korun. Základní iPhonu SE pak mají Američané levnější přibližně o dva tisíce korun – rozdíl je u tohoto modelu nejmenší.

Společnost také spočítala, že Čech s průměrnou mzdou si na základní verzi iPhonu v minulém roce vydělal za dvacet dní. Američanům však stačí značně kratší doba – telefon získají už za třídenní mzdu.

Situace se však v průběhu let pro Čechy zhoršila. Na iPhone 3G, který se v Česku začal prodávat jako první, vydělali Američané během dvou dnů, v Česku pak stačilo pracovat dvanáct dní k získání druhé generace chytrého mobilu.