Apple představil několik novinek, včetně hudební aplikace

Šf Applu Tim Cook během konference (8. června 2015)

Šf Applu Tim Cook během konference (8. června 2015) Zdroj: CTK

Apple v rámci své konference pro vývojáře softwaru představil hned několik novinek. Je mezi nimi hudební aplikace Apple Music, aktualizovaná verze operačního systému pro chytré hodinky či nová verze operačního systému pro počítače Mac nazvaná El Captain. Firma rovněž zveřejnila nové detaily její služby Apple Pay.

Trhy nejvíce čekali na hudební službu. Apple svými přístroji iPod a službou iTunes způsobil revoluci na poli digitální hudby, nyní však na tomto trhu výrazně zaostává. Služba má být kombinací stahování hudby a streamování radia a hudebních služeb.

Podobně jako většina podobných digitálních služeb slibuje, že se naučí hudební vkus klienta a doporučí mu skvělé nové písničky. Služba má stát měsíčně 9,90 dolaru (více než 240 korun) a k dispozici bude od konce měsíce, uvedl server theverge.com.

Apple uvedl, že jeho platební službu Apple Pay již podporuje více než 2500 bank a příští měsíc by ji mělo přijímat více než jeden milion subjektů. Příští měsíc také firma plánuje expanzi s novou službou mimo Spojené státy, a to do Británie, napsala agentura Reuters.

Operační systém pro hodinky WatchOS nabídne vývojářům nové nástroje, aby mohli proniknout do hardwaru chytrých hodinek. Budou tak moci vytvářet rychlejší a chytřejší software určený speciálně pro hodinky.

Nový operační systém pro počítače má být výrazně rychlejší než předchozí Yosemite. Od dnešního dne je El Capitan k dispozici vývojářům, veřejnost ho bude moci začít testovat v červenci. Veřejně přístupný by měl být od podzimu.