Apple se stal se jedničkou na čínském trhu s chytrými telefony

Obchod Apple v Hongkongu

Obchod Apple v Hongkongu Zdroj: ChIfcapsho via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Americký technologický obr Apple oznámil rekordní čtvrtletní zisk v historii veřejně obchodovaných firem. K výsledku přispěl hlavně úspěch firmy v Číně, kde se poprvé stala lídrem tamního trhu chytrých telefonů. Největší úspěch společnost zaznamenala se smartphony iPhone 6 a iPhone 6 Plus. Jejich popularita pomohla Applu zvýšit čtvrtletní tržby v Číně meziročně o 70 procent na 16,1 miliardy dolarů.

„Ve čtvrtém kvartále loňského roku firma Apple na tamním trhu poprvé v prodejích překonala domácí výrobce smartphonů jako je Xiaomi či Lenovo,“ uvedla pro WSJ Nicole Pengová, ředitelka čínské divize analytické společnosti Canalys.

Podle ní je to úžasný výsledek s ohledem na vysokou prodejní cenu výrobků Apple, která je až dvojnásobná v porovnání s konkurenčními značkami. O padesát dolarů se navíc během jednoho roku zvýšila průměrná cena iPhonu, a to na 687 dolarů za kus.

Apple prodal miliardu zařízení s operačním systémem iOS
Po osmi letech na mobilním trhu se firmě podařilo prodat miliardu přístrojů na fungujících na bázi operačního systému iOS. O překonání mety se v listopadu postaral 64 GB Iphone 6 Plus ve verzi Space Grey.
iPhone 6+ Space GreyiPhone 6+ Space Grey | Omar Jordan Fawahl via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Apple během prvního finančního čtvrtletí, ukončeného 27. prosince, globálně prodal 74,5 milionu iPhonů, zatímco mnozí analytici čekali nejvýše 70 milionů. Prodeje v jednotlivých regionech odmítla firma komentovat. Tržby vyskočily na 74,6 miliardy dolarů z 57,6 miliardy před rokem.

Čistý čtvrtletní zisk 18 miliard dolarů je podle analytika S&P Howarda Silverblatta nejvyšší, jaký kdy vykázala veřejně obchodovaná firma na celém světě. Nahromaděná hotovost Applu nyní dosahuje 178 miliard dolarů, což by stačilo na koupi IBM nebo na vyplacení 556 dolarů každému Američanovi.

Daniel Morgan, portfolio manažer společnosti Synovus Trust Company, jež drží akcie Applu, řekl, že zpráva je dobrým znamením za kvartál, kdy jiné velké technologické společnosti jako IBM nebo Microsoft naopak trh zklamaly.