Apple si koupil les, dřevo chce použít na šetrnou výrobu obalů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: NicolasTonelli via Flickr

Technologická společnost Apple se dlouhodobě snaží působit jako environmentálně zodpovědná firma. V rámci této strategie chce mít pod kontrolou také výrobu papírových obalů, ve kterých prodává své produkty. Proto v USA koupila přibližně 14 500 hektarů lesů, kde bude těžit dřevo na výrobu papíru tak, aby les stále prosperoval.

Drtivá většina zakoupených lesů se nachází na řece Mattawamkeag ve státě Maine, přibližně desetina jich je v okrese Brunswick v Severní Karolíně. Rozloha celé oblasti je 2,5krát větší než Manhattan v New Yorku.

„Jsme přesvědčení, že budeme papír využívat jako obnovitelný zdroj,“ uvedla Lisa Jacksonová, viceprezidentka oddělení Applu pro environmentální záležitosti. Do budoucna se prý Apple bude snažit dodávat 100 procent dřeva na výrobu obalů z vlastních zdrojů.

Tamní lesy jako domov mnoha unikátních zvířat a rostlin by ale měly zůstat zachované a dál prosperovat. Apple se proto spojil s The Conservation Fund. Spolupráce obou stran má zajistit těžbu dřeva a zároveň zachovat zdejší ekosystém.

Necelá polovina loňské produkce

Na druhou stranu Apple přiznává, že zakoupené lesy nepokryjí kompletní potřeby technologické firmy. Roční produkce dřeva z těchto lesů pokryje jen necelou polovinu objemu dřeva, které firma spotřebovala na balení všech svých produktů vyrobených v roce 2014.

„Jsme přesvědčeni, že máme povinnost být lídry v této oblasti,“ uvedla Jacksonová. „Jsou oblasti, u nichž nám nevadí kopírování,“ dodala.

Apple postaví solární elektrárny v Číně
Apple dlouhodobě sází také na solární energetiku. Společně s firmou SunPower Corporation oznámil, že postaví dvě fotovoltaické elektrárny v Číně o výkonu 40 megawattů. Projekty by měly být hotové do konce roku 2015.