Apple Watch zvládnou detekovat srdeční arytmii, ukázala studie

Apple Watch Series 4

Apple Watch Series 4 Zdroj: www.mobilmania.cz

Chytré hodinky Apple Watch už v minulosti prokázaly, že jsou velmi přesné při zjišťování řady problémů se srdcem. Tuto skutečnost potvrdila další studie, která byla provedena u 400 tisíc amerických majitelů hodinek Watch. Ti byli k výzkumu pozvaní přímo v aplikaci Zdraví.

Během sledování srdečního rytmu pomocí senzoru v Apple Watch bylo u 0,5 % sledovaných (2 tisíce lidí) detekována srdeční arytmie. U 84 % z těchto arytmií bylo později vyhodnoceno, že šlo o jednotlivé případy fibrilace síní. U třetiny ze zmíněných dvou tisíc, kteří se posléze dostavili na „velké ECG“ k lékaři, bylo zjištěno, že se u nich fibrilace síní skutečně projevuje.

Vědci ze Stanfordu se zabývali také efektem samotného upozornění na srdeční arytmii, kterou hodinky reprezentují jako oznámení. Polovina lidí, u kterých se takové oznámení objevilo, vyhledala lékařskou pomoc.

Tvůrci studie upozorňují, že srdeční arytmie je pouze jedna z mnoha nemocí, která se díky nositelnostem dá včas zachytit a potenciálně tak zachránit lidské životy. S dalšími senzory a technologiemi lze možnosti sledování posouvat dále a hodinky se tak stanou „hlídacím prediktivním lékařem“. Ale podobně jako u u běžného doktora, bude záležet na každém uživateli, zda varování bude brát vážně a začne s ním něco dělat.


Článek vyšel na serveru VTM >>>