Apple znovu žaluje svého korejského rivala

Apple přidal další žalobu proti Samsungu.

Apple přidal další žalobu proti Samsungu. Zdroj: ctk

Samsung nám ukrad řadu patentů. Tvrdí to jeho konkurent Apple, který na něj dnes u jihokorejského soudu podal další ze série žalob, kterými se v posledních měsících obě firmy vzájemně častují. Informovala o tom agentura Reuters.

„Není náhoda, že poslední výrobky Samsungu vypadají od tvaru až po uživatelské rozhraní jako iPhone a iPad. Velmi podobné je dokonce i balení,“ uvedla mluvčí korejského zastoupení Applu.

Společnosti podle právního zástupce Applu začaly minulý týden jednat o svých patentových sporech. Americký soud, který argumentoval blízkostí obou firem, jim doporučil kauzu vyřešit pomocí mimosoudního vyrovnání. Samsung Applu dodává řadu dílu pro jeho mobilní telefony a tablety. Americká firma se v prvním čtvrtletí stala největším zákazníkem svého korejského partnera, když předběhla japonské Sony.

Samsung v dubnu podal patentové žaloby proti Applu v Jižní Koreji, Japonsku a Německu. Předcházely tomu první kroky americké firmy, které se nelíbilo, že Samsung „otrocky“ kopíruje jeho produkty.

Korejská firma je jedním z nejrychleji rostoucích hráčů na trhu chytrých mobilních telefonů, kteří se vezou na vlně zájmu o operační systém Android od Googlu. Společnost také silně konkuruje Applu na poli tabletů. Podle výzkumu společnosti Nomura ze začátku června Samsung ještě v tomto čtvrtletí vystřídá Nokii na pozici největšího světového výrobce chytrých mobilů.

Soudní válka mezi oběma společnostmi není v technologickém průmyslu ničím neobvyklým, firmy se tak snaží hájit své tržní pozice před rostoucí konkurencí. Již zmíněná Nokia se také nedávno dohodla s Apple na stažení vzájemných žalob, americká firma svému rivalovi zaplatí jednorázové vyrovnání a bude pravidelně odvádět licenční poplatek.

Již méně úspěšná byla finská firma ve sporu s německou technologickou společností IPCom, jejíž patent uznal londýnský soud jako platný. Bojují spolu i Google s Oraclem. Druhý jmenovaný tvrdí, že světová internetová jednička při vývoji Androidu bez povolení využila patent na softwarové rozhraní Java. Oracle své škody vyčíslil na „miliardy dolarů“. Google tvrdí, že vlastní rozhraní Dalvik vytvořil nezávisle a Java je navíc určená k volnému užití.