Armstrong si spoluprací může zmírnit celoživotní zákaz startů

Lance Armstrong přijde o všechny své tituly

Lance Armstrong přijde o všechny své tituly Zdroj: profimedia.cz

Šéf Americké antidopingové agentury (USADA) Travis Tygart dal Lanci Armstrongovi ultimátum do 6. února, aby začal plně spolupracovat na vyšetřování své dopingové kauzy. Padlá cyklistická hvězda by si tím mohla zajistit zmírnění svého doživotního zákazu činnosti.

Tygart to řekl v rozhovoru pro televizní stanici CBS, jenž bude odvysílán v neděli. Zároveň uvedl, že Armstrong v nedávném interview s Oprah Winfreyovou, v němž se poprvé veřejně přiznal k dlouholetému systematickému dopingu, neřekl úplnou pravdu.

Šéf USADA zpochybnil především Armstrongovo tvrzení, že po svém návratu v roce 2009 už závodil „čistý“. „Šance, že výkyvy ve výsledcích jeho krevních testů v letech 2009 a 2010 byly způsobeny něčím jiným než dopingem, je jedna k milionu,“ uvedl Tygart.

Nyní jednačtyřicetiletý Armstrong přišel kvůli dopingu o všechny své triumfy od roku 1998 včetně sedmi titulů na Tour de France. Dostal také doživotní zákaz působení ve sportu, na což si v rozhovoru pro Oprah postěžoval.

Pokud by plně spolupracoval při vyšetřování, mohl by mu být tento distanc snížen na osm let, což by mu po vypršení umožnilo účastnit se oblíbených triatlonových a běžeckých závodů.