Asi polovina českých e-shopů nepřežije první rok

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Francesco Lodolo via Flickr

Zhruba polovina nově vznikajících internetových obchodů nepřežije první rok svého fungování. Celkem v Česku každý rok začne nabízet zboží nebo služby několik set nových e-shopů. Vyplývá to z údajů společnosti Kup Najisto, která nabízí platební systém pro internetové obchody, a Asociace pro elektronickou komerci APEK.

Loni fungovalo v Česku kolem 37200 internetových obchodů, o rok dříve o 200 méně. V roce 2012 se počet e-shopů meziročně zvýšil o devět tisíc na 34 tisíc.

„Dá se říci, že boom už je pravděpodobně za námi. Dá se tak očekávat stagnace, každopádně e-shopy už nevznikají doslova jako houby po dešti, protože situace na trhu se mění a konkurence je velká,“ uvedl produktový manažer služby Kup Najisto Martin Šuba.

Založit e-shop může de facto každý, kdo si pořídí či pronajme potřebnou platformu. Často pak lidé za pár dní či týdnů zjistí, že to kvůli tvrdé konkurenci není jednoduché a firmy zaniknou dříve, než se naplno rozjedou.

Mezi e-shopy vede elektronika a oblečení

Nejvíce se elektronické obchody zaměřují na počítače, notebooky, hardware, oblečení a boty, mobilní telefony s příslušenstvím a bílé zboží. Dobírka jako způsob platby za zboží, pomalu končí. Nahradily ji přímé platby kartou, případně bankovní převody. V poslední době se do Česka dostala i platba na fakturu, která je v zahraničí nejrozšířenější formou.

Podle APEK letos tržby českých internetových obchodů za zboží stoupnou o 15 procent na 77 miliard korun. Výrazný růst čeká on-line prodej potravin. Češi také objednají přes internet služby za 26 miliard korun, meziročně o téměř čtvrtinu víc.