Astronaut z Lega vystoupal do výšky 24 380 metrů

(VIDEO) Panáčka ze stavebnice Lego poslali do stratosféry dva mladí Kanaďané. Malý astronaut připevněný k balonu naplněnému heliem se dostal do výšky 24 380 metrů, tedy podstatně výše, než je obvyklá letová hladina dopravních letadel.

Podle listu Daily Mail sedmnáctiletí Kanaďané Mathew Ho a Asad Muhammad k balonu připevnili čtyři fotografické přístroje a ty cestu do stratosféry trvající celkem 97 minut detailně zmapovaly.

Ve výšce odpovídající trojnásobné výšce Mount Everestu balon praskl a panáček zahájil 32 minut dlouhý sestup k Zemi. Dopadl asi 122 kilometrů od místa startu, kterým bylo fotbalové hřiště v Torontu. Chlapci jej našli díky zařízení GPS připevněnému k polystyrenové krabici nesoucí fotografické přístroje i astronauta s kanadskou vlajkou.

Podle deníku The Star se Mathew Ho a Asad Muhammad seznámili na střední škole poté, co Muhammadova rodina emigrovala z Pákistánu. Muhammad, který nemluvil anglicky, se s Hoem spřátelil a loni v září začali chlapci na projektu pracovat. Výletu Lego-astronauta obětovali volné soboty po dobu přibližně čtyř měsíců. Projekt je vyšel asi 400 dolarů (asi 7500 korun).