Atrakce v zoo: i roháč či cvrček

Chomutovská zoo má už osmadvacet zvířecích atrakcí. Teď přibude další.

Chomutov / Nejenom za zvířaty, ale už i za dřevěnými atrakcemi vyrážejí do Podkrušnohorského zooparku v Chomutově rodiny z širokého okolí. K netradičním prolézačkám, houpačkám a šplhadlům ve tvaru dřevěných tvorů letos přibude ještě kolotoč se zvířetem. „Rozhodujeme se, jestli ho udělat jako berušku, chameleona nebo želvu s hadem,“ říká mluvčí zoo Martina Pelcová.

Lákadla v zooparku

Děti se v chomutovském zooparku mohou vydovádět v letos otevřeném lanovém centru. Dřevěné atrakce tam postupně vyrůstaly pět let. V areálu zoo už je osmadvacet všemožných prolézaček, houpaček a kolotočů z dílny sochaře Vojtěcha Návrata.

„S vedením zooparku jsme se dohodli, že každá atrakce bude vypadat jako zvíře, u jehož výběhu bude prolézačka stát. Tím, že si na ní děti budou hrát, se můžou vžít do kůže daného zvířete,“ míní sochař. Návrat nenavrhuje jen sochu zvířete, ale také funkčnost prolézačky. „Vymyslet to, není žádný oříšek. Sednu si k papíru a začnu si kreslit. Problém je v tom, že sochy jsou venku, a tak je musím vyrábět z dubového dřeva, aby něco vydržely. Také musím myslet na to, že mám vyřezávat masivně, aby děti při hraní třeba neulomily sově kus ucha,“ vysvětluje Návrat.

Pružiny nevydržely

Mezi dřevěnými figurkami je například vážka, kobylka, velký pavouk nebo opice. Třeba prolézačka Datel má lano ke šplhání. Tím se děti dozví, že datel je šplhavec a mohou si jeho chování v přírodě vyzkoušet. Některé dřevěné atrakce ale dlouho nevydržely. „Když jsem dělal koníka, saranče a cvrčka, nechal jsem je připevnit na pružiny. Byli jsme dva velcí chlapi, co to vyzkoušeli. Vše dobře fungovalo. Za krátkou dobu jsme ale museli pružiny odstranit a dřevěný hmyz zavěsit na řetězy. To proto, že péra neustálý nápor neunesla. Na jednom zvířeti totiž hopsalo sedm dětí,“ vypráví umělec. Návrat je v Chomutově známý též sochou Tanečnice před divadlem a plastikou příšery na Kamencovém jezeře.