Audi má v USA robotické automechaniky. Asistují při prodeji i servisu

technik Audi a robotický mechanik VGo

technik Audi a robotický mechanik VGo Zdroj: AudiWorld.com

Audi testuje komunikační roboty-automechaniky, které nasazuje při rutinních kontrolách i servisu svých vozů u autorizovaných distributorů v USA. Mechanici Audi tak mohou prodejcům a živým mechanikům asistovat při drobných opravách a konzultacích péče o vůz. Od zapojení vlastního mechanika do konzultace stavu vozu přes telekomunikační most si automobilka slibuje zrychlení servisních oprav a zlepšení zákaznické zkušenosti s autorizovanými servisy.

Tovární mechanik Audi se může v případě potřeby vzdáleně připojit k sloupovitému robotu na kolečkách, který disponuje patřičnými komunikačními prostředky – displejem, kamerou, reproduktory i mikrofonem. „Volný“ pohyb mu pak zajistí to, že celá platforma je na vlastních kolečkách s autonomním ovládáním, na baterii vydrží pojíždět celý den.

Robot má k dispozici také rameno s kamerou, s nímž může blíže „nahlížet“ třeba do motoru nebo obecně na stav vozidla. Spojení sil by mělo přinést také zvýšení kvalifikace jednotlivých mechaniků menších dealerství.

Automobilka projektu říká ART (Audi Robotic Telepresence) a měl by dle jejího vyjádření zabránit tomu, aby klienti chodili ze servisu domů „naštvaní kvůli zdlouhavé návštěvě“. V pilotním testu bude nasazena stovka takových robotů po USA, pokud se osvědčí, firma předpokládá jejich expanzi i do dalších dealerství. Na vývoji robomechanika se podílela společnost VGo systems.

Audi robomechanik VGOAudi robomechanik VGO | VGorobomechanik v akci