Audi TT RS Plus: více síly, více dojmu, stejná rychlost

Audi TT RS Plus

Audi TT RS Plus Zdroj: Autorevue.cz

Audi TT RS Plus
Audi TT RS Plus
Audi TT RS Plus
Audi TT RS Plus
Audi TT RS Plus
11
Fotogalerie
Značka Audi na jaro připravila exkluzivní provedení špičkového modelu TT RS s přívlastkem Plus.

Dvoumístný model Audi TT RS se prodává již třetím rokem a nyní pro tuto řadu přichází perlička v podobě verze TT RS Plus, jež bude k dispozici v karosářských verzích kupé i roadster. V obou případech se o pohon postará známý zážehový pětiválec 2,5 TFSI s přeplňováním a přímým vstřikováním. Jeho výkon byl zvýšen o 15 kW a točivý moment o 15 Nm.

Motor tedy dosahuje výkonu 360 koní (265 kW) a točivého momentu 465 Nm. Kombinován může být na přání s manuální šestistupňovou, nebo sedmistupňovou automatickou, dvouspojkovou převodovkou S Tronic. „Automat“ zahrnuje funkci Launch Control známou především z vozů Porsche, která pomůže i nezkušenému řidiči oslnit impozantním startem z místa.

Točivý moment se v obou případech přenáší na kola obou náprav skrze soustavu Quattro, jež využívá vícelamelové spojky. Audi TT RS Plus v provedení kupé zrychlí z klidu na 100 km/h za 4,3 s s manuálem a za 4,1 s v kombinaci se skříní S Tronic, u roadsteru jsou tyto hodnoty o 0,1 s horší. V obou případech to v porovnání se standardním Audi TT RS znamená zlepšení zhruba o 0,3 s.

Nejvyšší rychlost je u obou karosářských verzí elektronicky omezena na 280 km/h, což je stejná hodnota, na kterou vám na přání u Audi posunou omezovač rychlosti i u standardního TT RS (standardně 250 km/h). Průměrná spotřeba modelu TT RS Plus činí 8,5 l/100 km u kupé a 8,6 l/100 km u roadsteru. Měrný výkon je charakterizován hodnotou 4,0 kg, resp. 4,2 kg na koňskou sílu.

Také model Audi TT RS Plus využívá předností poměrně lehkého a tuhého skeletu karoserie ASF (Audi Space Frame), takže nejlehčí verze s manuální převodovkou a karoserií kupé vykazuje pohotovostní hmotnost slušných 1 450 kg. Brzdová soustava dostala odvrtávané kotouče na přední nápravě, devatenáctipalcové pětipaprskové lité ráfky jsou lakovány kombinací matově černé a kontrastní červené a obouvají pneumatiky o rozměru 255/35.

Zvenčí si na verzi TT RS Plus všimneme také zpětných zrcátek vyrobených z polymerů vyztužených uhlíkovými vlákny (CFRP), jednodílná maska chladiče má „chromovaný“ nejen rám, ale také samotnou mřížku. Pár oválných koncovek výfuků je lakován černě, v motorovém prostoru najdeme obkladové díly z „karbonu“ a hlavice řadicí páky, resp. voliče automatické převodovky nese logo TT RS Plus.

V Německu již byly pro novou řadu stanoveny ceny. Nové Audi TT RS Plus s karoserií kupé a manuální převodovkou tam stojí v přepočtu 1,53 milionů korun a s „automatem“ 1,59 milionů korun, roadster vás pak vyjde na 1,61, resp. 1,66 milionů korun.