Audi zažilo nejlepší rok

V roce 2015 chce Audi prodat 1,5 milionu vozů

V roce 2015 chce Audi prodat 1,5 milionu vozů Zdroj: reuters

Německý výrobce luxusních vozů Audi, který je stejně jako česká Škoda Auto součástí koncernu Volkswagen, vykázal v loňském roce rekordní zisk i prodej aut. Zisk společnosti stoupl o 69 procent na 4,4 miliardy eur. Tržby se zvýšily o téměř čtvrtinu na 44 miliard eur. „Rok 2011 byl nejúspěšnější v historii naší společnosti. Poprvé jsme překonali hranici 1,3 milionu aut, která jsme dodali našim zákazníkům,“ řekl Rupert Stadler, šéf Audi.

V souboji silné trojky BMW drží čelní pozici jen těsně, loni prodalo 1,38 milionu vozů, Mercedes-Benz (1,26 milionu) ztrácí, Audi je na vzestupu. Meziroční nárůst u Audi dosáhl 19 procent, zatímco u BMW to bylo 13 procent a u Mercedesu Benz jen osm procent.

Loni Audi představilo 12 nových nebo modernizovaných modelů, těmi nejdůležitějšími byl luxusní sedan A6 a SUV Q3. Letos chystá dokonce představit 18 modelů. Už příští týden proběhne v Ženevě premiéra nové generace A3. Mezi další vozy, s kterými chce přitáhnout nové zákazníky, patří třeba A1 Sportback, A6 allroad quatro, Q5 hybrid.

Na otázku, kdy Audi předstihne své soupeře, Rupert Stadler odpověděl: „Za první dva měsíce letošního roku jsme dodali našim zákazníkům více než 200 tisíc vozů. To představuje osmiprocentní nárůst. Letos chceme zvýšit prodeje ve všech částech světa. Našimi hlavními trhy jsou Čína, USA a Evropa. Máme v plánu prodávat 1,5 milionu vozů v roce 2015.“