Auta bez řidiče míří v Británii do běžného provozu

Nissan Leaf

Nissan Leaf Zdroj: autorevue.cz

Vstup automaticky řízených vozidel na trh se pomalu blíží. Do konce roku vyjedou taková auta na silnice ve Velké Británii. Testovací jízdy v běžném provozu mají od vlády zelenou.

Jak uvedlo ministerstvo dopravy, jde o součást ambiciózního plánu zlepšit dopravu ve Spojeném království, na který půjde během příštích let 28 miliard liber.

Auta by měla jezdit za pomoci systému senzorů a kamer. Testovacích jízd se ovšem budou účastnit i řidiči, kteří v případě problémů zakročí a převezmou nad vozem kontrolu. Takzvaná „robot cars“, kterými jsou upravené modely Nissan Leaf, v současné době testují na pozemcích Oxfordské univerzity.

„Britská vláda si naštěstí uvědomuje, že tato technologie bude brzy důležitá,“ řekl BBC profesor Paul Newman, vedoucího testovacího týmu Oxfordské univerzity.

Ministr dopravy Simon Burns předpokládá, že široké využití plně automaticky řízených vozidel bude možné přibližně za 25 let, nicméně pro Anglii je to prý fantastická příležitost být v čele technologického vývoje už nyní.

Průkopníkem v této oblasti je nicméně společnost Google. V loňském roce nechal upravit Toyotu Prius, se kterou najezdil téměř 500 tisíc kilometrů. Jak tehdy v BBC prohlásil jeden ze zakladatelů populárního vyhledávače Sergey Brin, automaticky řízená auta už brzy změní kvalitu života nás všech.