Auto bez řidiče si v Paříži vyjezdilo rekord, 24 hodin kroužilo po tamním okruhu

Cruise4U

Cruise4U Zdroj: Valeo

vývojáři v laboratořích Valeo
vývojáři v laboratoři Valeo
Cruise4U
radar
ultrazvukové čidlo
10
Fotogalerie

Auto bez řidiče z dílny společnosti Valeo se na konci září postaralo o evropský unikát – nepřetržitě po čtyřiadvacet hodin kroužilo po pařížském okruhu. Ten je charakteristický velkým počtem zvláštností, které činí řízení náročným: skútry a motocykly na něm mohou jezdit mezi pruhy, často na něm vznikají dopravní zácpy, má vybledlé značení a vyskytují se na něm velmi krátké nájezdy a sjezdy.

„Náš prototyp Cruise4U byl schopný zpracovávat a předvídat tyto situace po celých 24 hodin, ve dne v noci, čímž dokázal svou technologickou vybavenost,“ tvrdí firma s tím, že za vlastnosti vůz vděčí hlavní kombinaci kamer, radarů a laserové skenovací technologie po celém obvodu vozidla. Díky tomu je vůz schopen detekovat překážky ve vzdálenostech od 10 centimetrů do 200 a více metrů.

Vůz po pařížském okruhu najel 766 kilometrů a téměř 99 procent této vzdálenosti byl v autonomním režimu. Tyto „evropské kilometry“ doplnily sbírku 21 tisíc kilometrů z USA a čtyři tisíce kilometrů z loňského roku po francouzském venkově. Valeo nyní hodlá použitou technologii a software využít v celém segmentu výroby autonomních vozů