Autobusy jezdí přesně

Redakce Sedmičky otestovala městskou hromadnou dopravu v Karviné. Autobusy i řidiči, až na výjimky, obstáli.

Autobusem jezdí denně do práce nebo do školy stovky lidí z Karviné. Sedmička proto testovala, zda jezdí autobusy v Karviné přesně, jestli řidiči pasažéry pozdraví, zda je ve vozech čisto nebo jestli je problém zaplatit místo kovových mincí čtrnáctikorunové jízdné třeba stokorunovou bankovkou. Řidiči si v testu většinou vedli dobře. „S autobusy nemám žádný problém. Než jsem nastoupil na nemocenskou jezdil jsem každý den do práce. Naštěstí kolem jedenácté hodiny, kdy nejezdí tolik lidí, takže jsem si i sedl. Řidiči byli vždy milí, to vám cestu zpříjemní,“ řekl například Jiří Brzyszkowski z Karviné.
Ne vždy je ale řidičům do smíchu. „Lidé jsou všelijací. Někteří pozdraví, usmějí se, jiní ani jedno z toho. S autobusem jezdím teprve tři měsíce, ale už se mi například stalo, že ke mně nastoupila v ranních hodinách opilá žena. To nebylo moc příjemné,“ popsal řidič Jan Musiolek z Karviné. Ani tato zkušenost ho ale neodradila. „Celkově jsem v práci spokojený. Já s lidmi vycházím dobře a s cestujícími občas prohodím i pár slov,“ dodal Musiolek. Redakce Sedmičky vyzkoušela všech deset autobusových linek v Karviné a výsledky byly uspokojující.
Všechny testované autobusy jely přesně podle jízdního řádu. Například v zastávce Hranice, pekárna dostala redaktorka jízdenku od řidiče linky číslo 511 pouhých deset vteřin dříve, než měl vůz přijet. „Ne vždy se ale podaří přijet na zastávku včas. Třeba lázeňským hostům trvá kvůli zdravotním potížím nastupování déle,“ vysvětluje řidič Jan Musiolek. Se zpožděními nemá problém ani většina cestujících. „Jedničkou jezdím ze všech linek nejčastěji. Několikrát jsem si na příjezd počkala. Ale nestává se to často a většinou jde jen o minutu nebo dvě. Takže jsem vcelku spokojená,“ sdělila Jana Šindlerová. Ne všichni řidiči ale v testu obstáli. Nepříjemným překvapením byla situace, kdy řidič autobusu číslo 515 projel zastávku Nové město, ČSAD. Zřejmě usoudil, že tu nikdo vystupovat nechce. Redaktorka Sedmičky to ale v plánu měla. Bohužel další zastávka byla až v karvinské průmyslové zóně, odkud není vůbec jednoduché se dostat zpět. Autobusy jezdí asi s hodinovými rozestupy, proto se raději rozhodla jít pěšky. Ani fakt, že byl řidič milý a slušně pozdravil, jí náladu nezlepšil. Po technické stránce jsou na tom autobusy různě. V Karviné narazí cestující na nové i starší vozy. Rozdíl je poznat jak ve vybavení, tak v jízdě. To ukázala jízda linkou 516. Autobus přijel opět přesně na čas. Znepokojujících bylo ale pár drobností spojených s jeho stářím. Jedny dveře se v dolní části asi na půl centimetru nedovíraly a při vystupování rozviklané zábradlí také moc důvěry nebudilo. V autobusech byl během dne pořádek. K večeru se přece jen na podlaze objevilo několik papírků a pohozených jízdenek. Přitom je pro potřebu pasažérů v každém autobuse odpadkový koš. I otisky na sklech dokládaly, že si dnes únavou opřel nejeden pasažér hlavu o okno. Test dopadl pro řidiče dobře, přestože si na ně lidé z Karviné občas stěžují. Samozřejmě se mezi nimi najdou nemilé výjimky, ale celkově se dá říct, že městská hromadná doprava v Karviné obstála.