Automobilka Tata vydělala díky své divizi Jaguar Land Rover

Land Rover DC100

Land Rover DC100 Zdroj: E15, Jaroslav Matejka

Čistý zisk indické automobilky Tata Motors ve třetím finančním čtvrtletí stoupl o více než 40 procent na 34 miliard rupií (13 miliard korun), protože slabá poptávka na domácím trhu byla kompenzována dobrými výsledky britské luxusní divize Jaguar Land Rover. Zisk tak výrazně překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na zhruba 26 miliard rupií.

Tata je největším výrobcem nákladních automobilů a autobusů v Indii. Společnost je známá rovněž jako producent nejlevnějšího osobního automobilu světa Nano. Cena akcií podniku se po zveřejnění výsledků vyšplhala na více než roční maximum.

Společnost v poslední době těží z růstu poptávky po luxusních automobilech, a to zejména v Číně a dalších rozvíjejících se zemích. Její celkové tržby ve čtvrtletí končícím v prosinci stouply o 44 procent na téměř 453 miliard rupií, napsala agentura Reuters.

Firma v roce 2008 koupila britské luxusní značky Jaguar a Land Rover od americké automobilky Ford Motor za 2,3 miliardy dolarů (zhruba 44 miliard korun). Divize Jaguar Land Rover byla pro firmu Tata zpočátku ztrátová, poté se ale dostala do zisku.