Automobilky sází na technologie, Daimler udělá z auta poštovní schránku

Smart ready to drop

Smart ready to drop Zdroj: Daimler

V rámci souboje o zákazníky a propojování vozidel s moderními technologiemi přicházejí automobilky se stále novějšími inovacemi, které mají uživatelům usnadnit život. Novinku představil například koncern Daimler, podle kterého může osobní auto sloužit klidně jako poštovní schránka.

Zná to asi každý. Přes internet si objednáte balíček, který má však kurýr doručit v tu nejméně vhodnou dobu. Buď si na zásilku musíte počkat do dalšího dne, nebo vás čeká dlouhá fronta na poště. Automobilka smart z koncernu Daimler v rámci svých technologických inovací uvedla svou službu Smart ready to drop. Díky ní si mohou majitelé městských minivozů nastavit jako dodací adresu své vozidlo.

K němu bude mít kurýr přístup pomocí speciální aplikace, pomocí které auto otevře, do zavazadlového prostoru zásilku vloží, a následně dveře zase uzavře. Aplikace zároveň kontroluje, kdo přesně měl k vozidlu přístup a jestli auto po vložení zásilky řádně zabezpečil. Zároveň neumožní kurýrovi zakázku ukončit, pokud auto zůstane odemčeno.

Služba zatím funguje jen ve zkušební verzi ve třech německých městech. Aby v automobilu fungovala, je nutné nechat si do něj nainstalovat speciální zařízení, zároveň se zasílání balíků do auta zatím týká jen nočního doručování. Smart však není jediný, kdo s inovacemi v používání automobilů v poslední době přišel.

Novinku zároveň se smartem představil také sesterský Mercedes-Benz, který chce svým zákazníkům ulehčit hledání vhodného parkovacího místa. Ve spolupráci s Boschem představil systém, který využije ultrazvukových senzorů, jimiž jsou vybaveny nejnovější mercedesy.

V první fázi budou testovací vozy dlouhodobě zkoumat obsazenost parkovacích míst v jednotlivých lokacích, na základě pravděpodobnosti následně palubní systém ostatním řidičům poradí, kde mají největší šanci najít volné místo. V druhé fázi bude zařízení pracovat v reálném čase, jednotlivá auta si tak pomocí internetu budou napovídat, kde se zrovna v dané lokaci prázdné parkovací místo nachází.

Kde zaparkovat

Konkurence však již s podobným systémem operuje, automobilka BMW spolupracuje s aplikací ParkNow. Ta řidičům zobrazí, které placené garáže mají volné místo, zároveň umožňuje za parkování zaplatit pomocí mobilního telefonu. Umožňuje také prodloužit dobu parkování bez toho, aby se řidiči museli vracet k autu.

Problematikou plných parkovacích míst se zabývá rovněž Siemens, jehož systém by mohla využít například města. Pomocí radarových senzorů umístěných na lampách pouličního osvětlení dokáže zjistit, zda jsou veřejná parkoviště plná. Informace následně může město odeslat například na světelnou tabuli, která řidičům poradí, kde zaparkovat nejlépe.