Badminton míří v Plzni vzhůru

Dříve rekreační sport se stále víc stěhuje do tělocvičen. Na základní škole ve Chválenické ulici je badminton dokonce hlavním sportem.

Péřový košíček, lehounká raketa a nízká síť. Badminton je zásadním sportem v Asii, milují ho v severní Evropě. V posledních letech ale boom netradičního sportu dorazil i do Čech. Stále víc lidí si po práci huntuje tělo hrou plnou smečí a kraťasů. A teď se sport, známý spíš z břehů rybníků, dostává i do školy. Nebo přesněji řečeno na základní školu ve Chválenické ulici na Slovanech.

„Jsme jedinou školou v republice, která se na badminton zaměřila. Ve sportovních třídách od šestky do devítky se mu věnuje šest desítek dětí,” vypočítává trenér a ředitel školy v jedné osobě Petr Pavel. „Já jsem začal od druhé třídy. Chodím do Chválenické, badminton mi nabídli a mě začal hned bavit. Snažím se hrát útočný styl, myslím, že jsem docela rychlý. Zlepšovat ale musím hlavně kraťasy,” říká dvanáctiletý Jakub Rašpl, který hájí barvy plzeňského USK.

Pozor na jednostrannost

Atraktivní a fyzicky náročný sport má ale také svá negativa. „Badminton přináší minimum zranění, snad občas při došlápnutí. Horší jsou ale chronické problémy - bolesti zad, ramene, je to přece jen jednostranný sport. Je potřeba nezapomínat na kompenzační cvičení,” připomíná sportovní lékařka Ludmila Beranová. „Na regeneraci a kompenzační cviky rozhodně nezapomínáme, děti mají k těmto účelům přímo stanovenou jednu hodinu týdně přímo v rozvrhu,” reaguje ředitel Pavel, když se chlubí regenerační linkou přímo v prostorách školy.