Badminton podle Changa

Kdo chce v badmintonu něco dokázat, trénuje v Asii. Anebo si asijského kouče pozve domů.

Badminton má v Malajsii podobné postavení jako u nás fotbal. Národnímu sportu se ve velkém věnují už děti na škole, a z některých vyrostou nejlepší světoví hráči nebo trenéři. S přípravou momentální světové jedničky Lee Chong Weie pomáhal i kouč Andrew Chang. Ten ale letošní srpen tráví v Přerově. Předává tam zkušenosti naději českého badmintonu, sedmnáctileté Zuzaně Pavelkové.
„Zuzka se připravuje na mistrovství Evropy do devatenácti let a na přechod do kategorie dospělých. Teď se rozhodne, jestli se posune na další výkonnostní úroveň. Proto jsme angažovali asijského trenéra,“ vysvětluje matka Kamila Pavelková, která s manželem Jiřím Zuzanu k badmintonu přivedla a společně dohlíží na její sportovní růst. „Příprava s Andrewem je mnohem přínosnější, než kdybych jela na reprezentační soustředění. Nikdo u nás není schopný takhle naučit techniku úderů,“ pochvaluje si Zuzana, jež letos s jabloneckým Ivo Stoklasem opět získala republikový mistrovský titul v kategorii smíšených čtyřher dorostenců. Stoklas také přijal pozvání rodiny Pavelkových do Přerova. „Dva roky jsem hrál v Číně a v technice nemám takové rezervy. Tréninky s Andrewem jsou pro mě přínosné hlavně po fyzické stránce,“ říká sedmnáctiletý hráč.

Intenzita nadevše Malajský kouč dává mladým hráčům zabrat. „U Zuzky se zaměřuji hlavně na techniku, na práci zápěstí. To bývá v Evropě často opomíjeno. S Ivem procvičujeme především sílu a práci nohou. Tréninky se odehrávají ve vysoké intenzitě. Zuzana je fyzicky připravena skvěle. Má lepší formu než top hráčky v Malajsii,“ popisuje Chang. „Fyzičku piluji podle tréninkového plánu Jaroslava Hýzla,“ pochvaluje si Pavelková spolupráci s přerovským triatletem a trenérem. „Pod dobrým vedením mohou Zuzka a Ivo porazit i některé malajské hráče,“ předpovídá renomovaný kouč, který vychoval spoustu mládežnických šampionů. „I když Andrewova návštěva něco stojí, je pro nás velkým přínosem. Snad to zvýší i zájem o badminton v Přerově,“ přejí si Pavelkovi, kteří desetitisícové náklady hradí z rodinné kasy, protože Český badmintonový svaz prostě peníze nemá.