Bahno je pryč, bazén zase září novotou

Rozvodněný potok zpustošil koupaliště v Sazovicích. Místní se nevzdali, nový areál vysvobodili z bahna a opravili.

Když se na nově opravené koupaliště v Sazovicích u Zlína ve středu 2. června valila voda z potoka rozvodněného prudkými dešti, manažerka koupaliště Petra Botková skoro plakala.
Otevírat měli už 26. června. Při pohledu na bahno hrnoucí se do bazénu i na právě dokončenou restauraci tomu ale věřil málokdo.

„Protější ulice u potoka byla pod vodou, která pak přetekla k nám. Naši chlapi nosili věci z přízemí nahoru, hasiči odčerpávali vodu. Nestačilo to, bazén byl za hodinu plný a voda se pak rozlila po celém areálu,“ vzpomíná Botková.

Pytle s pískem

Pomáhal, kdo mohl. „Snažili jsme se, co to šlo. Od rána jsme plnili pytle pískem,“ říká starostka Sazovic Edita Hrbáčková.
Pytle s pískem zabránily tomu nejhoršímu. Do zabarikádovaných budov se moc vody nedostalo. Bahno ale zaplavilo bazén a zpustošilo jeho okolí.

„Hned jak večer voda opadla, pustili jsme se do práce a začali uklízet. Obhlédli jsme škody, byl to smutný pohled. Naštěstí ale nebyly následky povodně tak hrozné jako v roce 1997. Majitel nakonec rozhodl, že původní termín otevření dodržíme,“ říká manažerka koupaliště Botková. Špinavou vodu odčerpávali několik dní. Zároveň se dělníci pustili do oprav. Aby stihli co je třeba, nezastaví se od časného rána do večera. Všude vrčí vrtačky, buší kladiva, tam kde před pár dny byla vrstva bahna pokládají jemný trávníček.

Kdyby přitom povodeň přišla dříve, takové problémy by na koupališti nebyly. Několik let totiž bylo zavřené. „Obec neměla peníze na jeho opravu ani provoz. Proto jsme ho v roce 2008 prodali místní firmě MRB, která začala loni s opravou. Věřím, že se majitel vypořádá s následky povodně a areál bude chloubou naší vesnice. Navíc by v něm měla vyrůst i sportovní hala,“ podotýká starostka Hrbáčková.
A těší se i místní obyvatelé. „Určitě se zajdeme vykoupat a navštívíme novou restauraci. Koupaliště kdysi bývalo vyhlášené a jezdila tam spousta lidí z okolních vesnic i ze Zlína,“ doufá Šárka Teplá ze Sazovic.

Vyhráno ale ještě místní nemají. Kalný živel totiž největší škody nenapáchal na bazénu, ale na sousedních tenisových kurtech a oválu pro pozemní hokej a streetball. Nový povrch a další opravy přijdou na statisíce korun.