Bankéřka Zamrazilová: Nejraději bych odlétala s ptáky na jih

Jaké jsou radosti bankéřky Evy Zamrazilové? O sedmi největších hovoří v dalším díle seriálu.

Práce ji baví. Miluje prognózy a matematické analýzy. Už dva roky spolu se svými kolegy určuje měnovou politiku země. Nejvýše postavená žena v České národní bance Eva Zamrazilová má ale i svoje soukromé radosti. Některé však musí od sebe přísně oddělovat. Jako například knihy a psy.

Rodina

Mám velkou rodinu. S manželem máme tři dospívající děti, dva psy a dva králíčky. Děti dokážou být zdrojem velké radosti, ale také pěkně potrápí. Pomalu se osamostatňují. Dcerám - dvojčatům - je šestnáct let a studují víceleté gymnázium. Potěšilo mě, že kluk odmaturoval a dostal se na vysokou školu ekonomickou. Stejnou, kterou jsem studovala já.

Psi

Miluji své dva psy. Sedmiletého zlatého retrívra Wendy a dvouletého Flat-Coated retrívra Blackberry. Vendulka nám udělala obrovskou radost před třemi lety, kdy se jí narodilo deset zdravých štěňátek. Podařilo se je umístit po známých, výběrové řízení na každou rodinu bylo poměrně přísné. Blackberry je hodně čilá a poslední dobou mi dělá radost, že už se téměř odnaučila žvýkat knihy, které si nechám na nočním stolku. Čím dražší kniha, tím zuřivěji se do ní pustí.

Knihy

Ráda čtu, odmalička jsem louskala všechno možné. Bez ladu a skladu jsem přečetla i dospělou knihovnu, kterou měli moji rodiče. Postupně přecházím k literatuře faktu, historickým a odborným knihám. Nedovedu si představit, že bych někam vyšla a neměla u sebe něco ke čtení.

Posezení s přáteli

Mezi moje přátele patří lidé podobného věku a s podobnou životní zkušeností. Poctivě se snažím docházet každou první středu v měsíci do hospůdky za spolužáky z gymnázia. Mám ráda návštěvy, přátelíme se s lidmi ze sousedství i z práce.

Tenis, lyže

V dětství jsem ke sportu moc vedená nebyla. Když se mi narodily děti, nechtěla jsem, aby na tom byly podobně, a tak jsem začala sportovat s nimi. Dnes chodíme společně na tenis, squash, lyžovat. S dcerami a pejsky jezdíme na kolečkových bruslích ve Stromovce.

Práce

Do práce chodím ráda více než pětadvacet let. Baví mě a je mi líto lidí, kteří práci berou jen jako prostředek obživy. Měla jsem štěstí na šéfy, kteří mi vždy dali dostatek volnosti a já mohla efektivně skloubit práci a rodinu. Mám radost, když se mi povede vyřešit nějaký zapeklitý problém, předejít nepříjemné situaci nebo napsat hezký článek.

Teplo, slunce, moře

Jsem vysloveně teplomilný tvor. Od října do května živořím. Dívám se na hejna ptáků, která odlétají na zimu do teplých krajů, a nostalgicky si říkám, že bych se k nim ráda připojila. Líbí se mi kdekoli u moře, na pláži jen ležím, vyhřívám se a jsem naprosto spokojená.