Banksyho dílo se vydražilo za půl miliardy korun. Výtěžek půjde zdravotníkům

Banksyho dílo Game Changer se vydražilo za téměř půl miliardy korun. Výtěžek půjde zdravotníkům.

Banksyho dílo Game Changer se vydražilo za téměř půl miliardy korun. Výtěžek půjde zdravotníkům. Zdroj: Profimedia

Dílo britského streetartového umělce Banksyho zobrazující chlapce, který si hraje s panenkou zdravotní sestry raději než s figurkami známých superhrdinů, se vydražilo za více než 14 milionů liber (426 milionů korun). Výtěžek půjde na podporu britských zdravotníků, napsala agentura Reuters.

Dílo s názvem Zvrat (Game Changer), které bylo odhaleno loni v květnu na zdi univerzitní nemocnice v jihoanglickém Southamptonu, vzdává poctu pracovníkům britského zdravotnického systému NHS bojujícím v první linii proti koronavirové epidemii.

Graffiti zobrazuje malého chlapce zvedajícího panenku zdravotnice v póze Supermana, zatímco tradiční superhrdinové Batman a Spider-Man leží odhozeni v koši.

Aukční dům Christie's přenášel dražbu živě. Dílo bylo prodáno za 14,4 milionu liber (438 milionů korun) a při započtení poplatků přijde konečného zájemce na 16,8 milionu liber (511 milionů korun). Podle Christie's jde o aukční rekord jakéhokoliv Banksyho výtvoru.

Vyvolávací cena činila 2,5 až 3,5 milionu liber (76 až 107 milionů korun). Výtěžek půjde na „podporu personálu a pacientů univerzitní nemocnice v Southamptonu“.

Prodej se uskutečnil v den, kdy si Britové připomínají rok od vyhlášení první karantény premiérem Borisem Johnsonem. Občané Spojeného království dnes uctili více než 126 tisíc obětí pandemie minutou ticha.