Obrazoborci spálili Banksyho plakát za miliony, možná tím stvoří novou inflační pojistku

Z Banksyho plakátu se stal NFT.

Z Banksyho plakátu se stal NFT. Zdroj: profimedia

Svého času byly v módě i sběratelské obrázky koček.
Pro řadu lidí je estetická i finanční hodnota CryptoPunks přinejlepším pochybná.
CryptoPunks existuje 10 tisíc exemplářů.
Také CryptoKitties fungovaly na Ethereu.
Kupce získalo i NFT s tímto motivem odvozeným od Banksyho tvorby.
6
Fotogalerie

Trend, který může rozvrátit zavedený trh s uměleckými díly a ještě posloužit jako nový druh pojistky před inflací. Tak vnímají výstřelek označovaný NFT jeho podporovatelé. Za digitální certifikáty o vlastnictví uměleckých výtvorů navěšené na blockchain neváhají spekulatni platit v přepočtu miliony korun. Transakce probíhají ve virtuální měně, za „oběť“ jim padl například plakát s motivy známého streetartového umělce Banksyho. Svůj kus blockchainového umění si koupil i youtuber Petr Mára.

Cena bitcoinu rozhodně není tím jediným, co teď stojí ve světě digitálních měn za sledování. „Kryptománie“ se v posledních týdnech přelila i na trh s takzvanými NFT, které propojují svět technologických výstřelků s trhem s uměním – zkratka NFT znamená non-fungible tokens, přeloženo doslovně jde o nezaměnitelné tokeny. V případě aktuálního trendu si je lze představovat jako digitalizované sběratelské předměty, respektive nezfalšovatelné potvrzení jejich vlastnictví. NFT mohou mít i značně primitivní podobu, o níž ještě bude řeč.

Zásadní vlastností a inovací v těchto případech je, že jak digitalizovaný certifikát, tak sběratelský předmět existují v jednom jediném exempláři. Ten lze navíc relativně snadno prodat a zároveň uchovávat. Držitel nemusí spoléhat na žádnou konkrétní instituci. Stačí, aby blockchain Ethereum fungoval bez větších problémů stejně jako posledních šest let.

„Je to právě tato naprogramovaná vzácnost, která částečně stojí za růstem ceny NFT do nebes. Investoři v nich možná vidí stejné deflační mechanismy jako u bitcoinů, jejichž počet je zastropován na 21 milionů,“ vysvětluje Daniel Kuhn, autor oborového portálu Coindesk.

Abstraktní popis má ale zcela konkrétní a pro leckoho značně bizarní souvislosti a praktické dopady. Tento týden například skupina technologických nadšenců vystupujících na sítích pod pseudonymem Burnt Banksy spálila plakát „Morons”. Podle zdrojů Coindesk za něj skupina zaplatila 100 tisíc dolarů (2,2 milionu korun).

Mezi motivy skupiny patří radost z novodobého obrazoborectví, stejně jako snaha údajně ve prospěch charity nepřímo zpeněžit popel ze shořelého plakátu a udělat z něj lukrativní NFT, tedy potvrzení o vlastnictví plakátu zapsané do blockchainu Ethereum. „Digitalizovaná” plakát je nyní k mání v aukci . Ta končí v neděli a během pátečního odpoledne se cena vyšplhala přes 10 etherů (327 tisíc korun).

„Pokud by dílo existovalo jako NFT a zároveň ve své fyzické podobě, jeho hodnota by spočívala primárně ve fyzické formě. Když ji ale odstraníme a najednou se bude vyskytovat jen jako nezfalšovatelné NFT, tak právě tato forma díla bude ta opravdová,“ argumentují členové Burnt Banksy.

Na NFT lze ale slušně vydělat i bez podobné doprovodné show. Nedávno se například prodaly blockchainové certifikáty s motivy Banksym inspirovaným děl v hodnotě 900 tisíc dolarů.

Kupce našlo i přes šest tisíc CryptoPunks, primitivních pixelatých obrázků, které se ve formě tokenu uchovávají podobně jako druhá nejrozšířenější měna ether ve speciální digitální peněžence. Průměrná cena za jeden kousek dosahuje 11 etherů, tedy kolem 360 tisíc korun.

Podívejte se na příklady NFT:

 

Peníze za něj utratil i youtuber Petr Mára. „Tohle je nejdražší kus umění, který jsem si zatím koupil. Má pár kilobytů. Má pár pixelů. A stál 32 ETH (aktuálně lehce přes milion korun). Před měsícem stál třetinu. Nová doba. Je to dobrá investice nebo propadák?“ napsal Mára na Instagramu.

Díky Márovi a spalovačům Banksyho trend svým způsobem graduje, neboť se dostává do povědomí širší veřejnosti. Trh s NFT nicméně zažil boom už koncem loňského roku. V prosinci jeho hodnota dosahovala téměř devíti milionů dolarů, což představovalo trojnásobný měsíční nárůst.

Slovník kryptopojmů

Blockchain – veřejná účetní kniha, do které se zapisují údaje o pohybech virtuální měny či tokenů. Je rozprostřena mezi velké množství navzájem nezávislých počítačů, které zároveň ověřují správnost údajů v ní obsažených. Není proto potřeba centrální autority, která by za data v blockchainu zodpovídala.

Token – virtuální měna bez vlastního blockchainu, která vznikla obvykle jen pro potřeby jednoho konkrétního projektu. Funguje podobně jako žeton.

DeFi – zkratka označující decentralizované finance, tedy finanční služby, které využívají blockchain a tokeny. Díky své technologické podstatě nepotřebují klasickou centrální kontrolu v podobě banky či úřadu.

Chytrý kontrakt – virtuální smlouva vepsaná do blockchainu, která se automaticky aktivuje po dosažení podmínek plnění. Příkladem je připsání úroků.

Stablecoin – virtuální měna pevně svázaná s kurzem dolaru či jiné standardní měny. Jak název napovídá, hlavní výhodou je stabilita hodnoty těchto digitálních mincí.

Nynější NFT ovšem ve světě digitálních měn nepředstavují vyloženou novinku. Jejich předchůdcem byly CryptoKitties, sběratelské obrázky a zároveň hra na způsob Tamagoči či Pokémonů rovněž navázaná na blockchain Ethereum.

Vznikly už před čtyřmi lety. K rozvoji dalších podobných projektů pak přispěly mimo jiné bohatší možnosti směny jednotlivých tokenů a celkové zrání Etherea jako platformy, která už dávno neslouží jen jako účetní kniha pro transakce s druhou nejrozšířenější kryptoměnou ether.

Přes Ethereum lze mimo jiné zařizovat půjčky či vyplácet úroky. Nevýhodou bohatého využití tohoto blockchainu jsou v současnosti mimo jiné velké transakční poplatky přesahující v průměru 10 dolarů.

Řešení mají přinést blížící se technologická vylepšení Etherea, podle skeptiků je ale jejich výsledek nejistý a v krajním případě může přinést kritickou chybovost. Jinými slovy lze poměrně obtížně získat záruku, že Banksyho plakát zůstane na blockchainu ve stejně funkční podobě i za 15 let.