Banky Windows Phone bedlivě sledují, ale vyčkávají

Windows Phone

Windows Phone

Jen tři banky podporují v Česku mobilní bankovnictví pro operační systém Windows Phone (WP): ČSOB, Era Poštovní spořitelna a UniCredit Bank (UCB). U zbylých finančních ústavů si uživatelé chtiví WP smartbankingu budou muset počkat. Své verze mobilních aplikací pro konkurenční iOS a Android přitom nabízí už čtrnáct bank. Ty jsou teď zdrženlivé a vyčkávají, až se pro nový operační systém rozhodne více uživatelů.

Například Komerční banka nebo Fio banka vyhodnocují situaci a hůl nad WP nezlomili ani v GE Money Bank, kde však zatím cílí jen na uživatele s iOS a Androidem. Air Bank se rozhodne až poté, co vyhodnotí, jak klienti využívají aplikace na zmíněných systémech.

Na zvýšení tržního podílu WP čekají i Raiffeisenbank nebo Zuno, která z tohoto mobilního operačního systému registruje zhruba pět procent návštěv svého webu. Daný trend ale u Zuna nabývá na razanci. Smůlu naopak mají klienti České spořitelny, která aplikaci neplánuje, byť situaci monitoruje.

Rozhodnutí podporovat WP si naopak chválí ČSOB i UniCredit Bank. „Podíl klientů s WP na našem smartbankingu představuje zhruba deset procent, což je na očekávané úrovni,“ uvedla mluvčí ČSOB Pavla Hávová. Předpokládá další nárůst podílu této platformy na trhu.

„Při uvedení aplikace jsme klientům slíbili udržet nejširší podporu mobilních systémů na českém trhu a tento slib plníme,“ dodal Petr Plocek z UniCredit Bank, která jako první česká banka aplikaci pro Windows Phone nabídla. Teď ji aktivně využívá téměř dvacet tisíc klientů. Na trh ale také míří operační systém Firefox, a pokud počet jeho uživatelů výrazně vzroste, zváží UCB i jeho podporu.

Více systémů, vyšší konkurence

Bankám i dalším subjektům se zatím vydávat mobilní aplikace pro Windows Phone příliš nevyplatí. Podle všeho se ale mají na pozoru, aby jim „neujel vlak“. Čeští mobilní operátoři přitom intenzivně Windows Phone propagují. Jejich zájmem je totiž nabízetco nejvíce odlišných systémů, což zvyšuje konkurenční prostředí a snižuje tlaky Applu a Googlu. Na trhu se rozhodně projeví také ohlášený příchod nového operačního systému pro mobilní telefony Firefox.