Barrandovské kostýmy se letos v létě objeví na hradech a zámcích

Kostýmy ze seriálu Arabela

Kostýmy ze seriálu Arabela Zdroj: Profimedia.cz

Originály filmových kostýmů z klasických českých pohádek i dalších snímků si budou moci i v průběhu letošní turistické sezony prohlédnout návštěvníci vybraných hradů, zámků a muzeí.

„V rámci tohoto projektu byla poprvé zmapována většina dostupných titulů, které se přímo na zámku Telč, ve městě nebo v jeho okolí natáčely. Návštěvníci se tu tak setkají s nejstaršími tituly od 30. let minulého století, kdy město Telč figurovalo jako lokace ve filmu Srdce v celofánu ze Zitou Kabátovou, Jiřím Plachým a Jaroslavem Marvanem v hlavních rolích, tak s nejnovějšími projekty, k nimž se řadí například seriál Borgia,“ uvedl mluvčí studia Tomáš Želazko.

Barranovský Fundus pro návštěvníky v rámci expozice připravil i dochované kuriozity. Například málo známý obraz krále Miroslava z Pyšné princezny, paruky a šaty Jiřiny Bohdalové z filmu Až přijde kocour či kolekci kostýmů z pohádky Kouzelný měšec Václava Vorlíčka z roku 1996.

V Horšovském Týně bude od června do října pro návštěvníky připravena výstava jedné z nejoblíbenějších filmových pohádek S čerty nejsou žerty. V zámecké konírně se návštěvníci dostanou prostřednictvím stylizovaných dekorací na zámek, do mlýna nebo do pekla.

Galerie Kladenského zámku otevře ve spolupráci s Barrandovem 12. června expozici kostýmů z pohádek Zdeňka Trošky Nejkrásnější hádanka a Princezna ze mlejna, která potrvá do 17. srpna. Výstava kostýmů ze seriálu Arabela bude zpřístupněna v Muzeu Kroměřížska.

„Od června do září tu vystavíme většinu dochovaných kostýmů, které jsou v našich sbírkách, a také jeden z kouzelných prstenů,“ přiblížila vedoucí barrandovského Fundusu kostýmů a rekvizit Věra Krátká. Jako bonus návštěvníci uvidí obrovskou plyšovou housenku a motýla, které bylo možné v době natáčení, kdy ještě neexistovaly počítačové triky, rozhýbat.

Ve stejnou dobu bude otevřena další expozice v Becherově vile v Karlových Varech, kde studio v rámci karlovarského festivalu pořádá Týden českého filmového průmyslu. Představeny tam budou kostýmy a rekvizity z filmů, které se v Karlových Varech natáčely, například Rytíři ze Šanghaje, Vrchní, prchni, Edith Piaf či Casino Royale.