Basketbalisté v Berouně hledají mladé

Basketbalový klub Beroun zahajuje v polovině dubna nábor dětí do svých řad. Rodiče mohou své ratolesti zapsat přímo na tréninku nebo zavolat.

Momentálně se basketbalu v Berouně věnuje necelá padesátka dětí. Trenéři mají zájem hlavně o děvčata, rádi prý do hry zapojí ale i kluky. „Chlapců máme osmadvacet, holek jenom osmnáct a ještě jsou mezi nimi větší věkové rozdíly, takže budeme mít problém postavit mužstvo,“ řekl Antonín Leopold, který si vzal výchovu dětí k basketbalu za svou. „S nábory jsme začali asi před dvěma lety a osvědčily se. Bez široké členské základny na talenty nenarazíme,“ řekl dále trenér.
Děti si v basketbalové partě „lebedí“. „Mladší dceři Simoně bude letos deset roků a do BK Beroun chodí pravidelně rok a půl. S údivem sleduji, jaké dělá pokroky. Když začínala, neuměla driblovat, zatímco teď už běhá po palubovce se vztyčenou hlavou. Trenéři se dětem skutečně hodně věnují. Na tréninky pravidelně chodí a svoje zkušenosti dětem vhodným způsobem předávají,“ řekl dvaačtyřicetiletý Jaroslav Korba z Berouna. Ten coby fotbalista hledal vhodnou sportovní aktivitu pro své dvě dcery.
„Basketbal se mi pro dívky líbil vždycky víc než fotbal a v berounském klubu moje očekávání zcela splňují,“ dodal Korba.

Rozvoj obratnosti

Podle odborníků basketbal rozvíjí všeobecnou obratnost. „Stejně jako u všech sportovních disciplín je třeba i u basketbalu pamatovat na to, že to pro děti musí být především zábava bez zbytečného stresu. Více než nebezpečí fyzického poranění hrozí dětem psychická újma,“ řekl fyzioterapeut Vladimír Kaňka z jedné pražské soukromé kliniky.
Nábor do BK Beroun začíná 15. dubna. Trenéři apelují na rodiče, aby nepodceňovali vzrůst svých ratolestí. I nejmenší dítě ze třídy může totiž později stát v čele úspěšného týmu