Baumgartner seskočil z 39 tisíc metrů a překonal rychlost zvuku

Felix Baumgartner

Felix Baumgartner Zdroj: Profimedia.cz

Rakušan Felix Baumgartner se dnes stal prvním člověkem, který volným pádem překonal rychlost zvuku. Rychlosti přes 1127,6 kilometru v hodině dosáhl podle televizních záběrů čtyřicet vteřin poté, co vyskočil z tlakové kabiny vynesené heliovým balonem do výšky 39 tisíc metrů.

Údaje ještě budou muset potvrdit dodatečná měření. Podle předběžných zpráv měl ale Baumgartner rychlost více než 1170 kilometrů v hodině.

Po čtyřech minutách a devatenácti sekundách volného pádu Baumgartner otevřel padák a ve 20:16 SELČ v pořádku přistál v Novém Mexiku. Nepřekonal tak rekord v délce volného pádu, který stále drží bývalý americký voják Joseph Kittinger. Ten 16. srpna 1960 seskočil z výšky 31 333 metrů a padal 4 minuty a 36 sekund.

Kittinger Baumgartnerovi pomáhal s přípravou jeho mise a byl s ním v kontaktu i během jeho jeho rekordního pokusu. Právě on držel dva ze tří rekordů, které Felix v neděli překonal.

Rakušan při svém experimentu překonal také rekord ve výšce, ze které člověk seskočil. Překonal též rekord nejvyšší výšky letu balónu s lidskou posádkou. Ten dosud drželi Victor Prather a Malcolm Ross. Dne 4. května 1961 vystoupali do výšky 34 668 metrů. Jejich úspěch ovšem poznamenala smrt Victora Prathera, který zemřel po pádu z popruhů záchranného vrtulníku a utopil se.

Bývalý příslušník rakouské armády Baumgartner se riskantními kousky proslavil v minulosti již několikrát. V roce 2003 například s pomocí speciálního karbonového křídla přeletěl kanál La Manche. Jindy zase skákal z mrakodrapů v Malajsii a na Tchaj-wanu. Za seskok z ruky sochy Krista v Riu de Janeiru drží rekord za nejnižší (29 metrů) BASE jamp (seskok z budov).