Berdych porazil Tsongu, v Pekingu si tak zahraje o titul

Tomáš Berdych

Tomáš Berdych

Tomáš Berdych se může těšit na své první finále od loňské účasti ve Wimbledonu. V Pekingu dnes porazil nejvýše nasazeného Jo-Wilfrieda Tsongu z Francie 6:4, 4:6 a 6:1 a v boji o titul vyzve Chorvata Marina Čiliče. Pokud šestadvacetiletý Berdych ve finále uspěje, získá šestý triumf v kariéře a první po více než dvou letech. Naposledy se radoval v Mnichově v květnu 2009.

Postupem do pekingského finále Berdych navíc výrazně posílil svoji pozici v boji o londýnský Turnaj mistrů. Na osmém místě, posledním postupovém, odskočí devátému Nicolasi Almagrovi ze Španělska minimálně na rozdíl 370 bodů. „Ten zápas by mohl změnit mou sezonu z dobré na opravdu velmi dobrou,“ řekl Berdych s vyhlídkou na nedělní finále.

S Tsongou se utkal na okruhu ATP vůbec poprvé v kariéře a v bitvě plné tvrdých výměn měl důraznější return. O zisku první sady Berdych rozhodl v desáté hře právě díky returnu. Po jednom bekhendovém se Francouz jen ohlédl a bezmocně pohodil rukou, při setbolu pak trefil míč rámem a poslal ho do nebe i do autu.

V bitvě servisů v druhém setu měl Berdych první brejkbol. Za stavu 4:3 ale skončil jeho return v autu, což potvrdilo na vyžádání Tsongy až Jestřábí oko. Vzápětí Berdych poprvé v utkání nabídl brejkbol soupeři, o servis přišel a hrál se třetí set.

V rozhodující sadě Berdych soupeře předčil razancí i trpělivostí. Od stavu 1:1 získal pět her v řadě a nezastavil ho ani problém s levým kotníkem, který pocítil ve třetí hře. Za stavu 4:1 si nechal od fyzioterapeuta zpevnit bandáž. Skvělé tenisové představení Berdych ukončil po dvou hodinách a šesti minutách při prvním mečbolu esem. „Dal mi šanci. Jsem rád, že jsem ji využil a postoupil do finále,“ uvedl.