Berlinale představí Padesát odstínů šedi

Nejočekávanějším filmem festivalu je adaptace erotického bestselleru Padesát odstínů šedi

Nejočekávanějším filmem festivalu je adaptace erotického bestselleru Padesát odstínů šedi Zdroj: cinemart

Světová premiéra novinky španělské režisérky Isabel Coixetová Nikdo nechce noc otevře dnes večer 65. ročník Berlinale, prvního velkého evropského filmového festivalu roku. Historické dobrodružství z Grónska s Juliette Binocheovou v hlavní roli se bude ucházet o Zlatého medvěda spolu s osmnácti dalšími snímky včetně novinek Terrence Malicka, Andrease Dresena, Wernera Herzoga, Petera Greenawaye či pronásledovaného íránského režiséra Jafara Panahiho.

Do soutěže, kterou posuzuje porota vedená americkým režisérem Darrenem Aronofským, se dostalo i rumunské historické drama Aferim! natočené v české koprodukci. Samostatně se Česko v Berlíně letos představí v prestižní sekci Panorama dokumentem o pedofilní komunitě Danielův svět. V programu se ukáže i slovenskočesko-německý boxerský životopis Koza ucházející se o cenu za nejlepší debut. Českou koprodukci má i německý snímek Na shledanou s Brundibárem o skupině mladých herců vystupující v Terezíně.

Nejočekávanějším filmem festivalu ovšem není žádný umělecký snímek, ale předpokládaný komerční hit Padesát odstínů šedi, adaptace erotického bestselleru o vztahu nevinné dívky a milionáře se sexuální úchylkou. Slavnostní světová premiéra s osobní účastí tvůrců a herců se chystá na středu 11. února, přičemž ve stejný den nebo jen o pár dní později film vstoupí do kin v mnoha zemích včetně Česka. Poprvé se světu na Berlinale představí i nový snímek Wima Wenderse, zároveň letošního držitele Čestného medvěda za celoživotní dílo, nebo Ian McKellen v roli Mr. Holmese.

Diváci se mohou těšit také na Paula Dana jako zakladatele Beach Boys Briana Wilsona v Love & Mercy nebo Dane DeHaana a Roberta Pattinsona v rolích Jamese Deana a jeho kamaráda fotografa ve filmu Antona Corbijna Life. V mezinárodní premiéře se ukáže verze Popelky zkušeného Kennetha Branagha. Z oscarových kandidátů letos Berlinale ulovilo jen Selmu o pochodu za lidská práva, který v roce 1965 zorganizoval Martin Luther King.

Berlinale sledující trendy letos přidalo ukázky nových televizních seriálů včetně zbrusu nového spin-offu Perníkového táty Better Call Saul. O televizní tvorbě na festivalu pohovoří i tvůrce seriálu Mad Men Matthew Weiner. Další sekce je věnovaná technicolorovým filmům, v jejímž rámci se budou promítat například proslulé hity Jih proti Severu nebo Zpívání v dešti. Festivalové kinosály se zavřou v neděli 16. února, držitelé cen budou vyhlášeni o den dříve.