Bertone zřejmě zavře krám, doba legendárním italským karosárnám nepřeje…

Aston Martin Rapide Jet 2+2

Aston Martin Rapide Jet 2+2 Zdroj: Bertone

Fanouškům automobilů se zřejmě tyto řádky nebudou číst dobře: italská karosárna Bertone se nachází před krachem, tentokrát už možná definitivním.

Bertone NuccioBertone Nuccio | Bertone

Bertone hrobníkovi z lopaty utekl v poslední době už několikrát, naposledy v letech 2007 a 2011, ale nyní to už vypadá opravdu nepříliš dobře. V průběhu roku 2013 sice firma Bertone zaznamenala hlavně díky zakázkám z Číny tržby přes 20 milionů eur, ale vlastní továrnu prodala už před lety Fiatu a na sklonku loňského roku propustila přes 160 svých zaměstnanců. V současnosti dluží mzdy, neplatí dodavatelům a hledá nového majitele. Nabídek je několik, jistá turecká společnost prý nabízí 2,7 milionu dolarů, ovšem s ohledem na současná aktiva společnosti lze předpokládat, že případný nový vlastník bude mít zájem hlavně o slavnou značku, resp. její legendární jméno.

Lamborghini MiuraLamborghini Miura | Bertone

Studio Bertone o sobě v posledních letech dalo vědět řadou pozoruhodných staveb, vzpomeňme třeba koncept Jaguar Bertone B 99 (2011), plně funkční studii Bertone Nuccio (2012) nebo přesně před rokem představený, opět plně provozuschopný prototyp Aston Martin Rapide Jet 2+2 (2013) postavený na objednávku jistého britského sběratele. A to raději nevzpomínejme starší stavby jako Lamborghini Miura, Volvo 780 nebo Škoda Favorit, jinak by zřejmě srdce milovníka automobilů muselo zaplakat…

Článek vyšel na webu Autorevue.cz