Bestseller Život za životem má mladšího bratra

Kate Atkinson

Kate Atkinson Zdroj: Profimedia.cz

Loňská novinka Kate Atkinsonové získala v noci na úterý prestižní cenu Costa pro nejlepší román roku 2015.

Před třemi lety britská spisovatelka Kate Atkinsonová stvořila Uršulu Toddovou, která v podivuhodném a ceněném románu Život za životem opakovaně umírala a pak žila znovu. Pokaždé trochu jinak, se snahou vyhnout se tragédiím první poloviny 20. století. Mezi ně patřila i smrt jejího milovaného bratra Teddyho za druhé světové války. Novinka Atkinsonové, A God in Ruins (česky Bůh v troskách), která vyhrála prestižní cenu Costa Book za nejlepší román, se vrací právě k Teddymu a jeho životu, kdyby osudnou havárii svého bombardéru přežil.

Na rozdíl od Uršuly má mladší člen středostavovské britské rodiny Toddů k dispozici jen jednu verzi příběhu, vyprávěnou alespoň na přeskáčku. V některých částech ani není hlavním hrdinou on, ale jeho sympatická vnučka či sebestředná jediná dcera Violet, která otce vinou dětského traumatu nedokáže milovat.

Zatímco Život za životem čtenáře provedl hlavně emocionální historií první poloviny 20. století, jeho mladší sourozenec popisuje víc tu druhou půlku. Autorka se ale opět detailně věnuje i životu za druhé světové války, konkrétně nebezpečné každodennosti posádky bombardérů. V těchto pasážích je Atkinsonová nejsilnější a umí čtenáře skutečně strhnout.

Po válce, v níž prožil, ztratil a poznal nejvíc, čeká zlatého chlapce Teddyho až nečekaný klid. Budoucnost, v niž nevěřil, a tak na ni nebyl ani připravený, je schválně šedivější, nezáživnější, zatížená neporozuměním a osamělostí. Teddy zůstal slušným člověkem, i tak se však stal titulním bohem v ruinách. Jeho energii spolkla válka, jeho dokonalý obraz z mládí neodolá času.

Jak idealisticky druzí viděli Teddyho, jasně vyložil Život za životem. Bůh v troskách zůstává ve stínu své knižní starší sestry, podmanivé vzrušující originalitou a čtivou dramatičností. Bohatý literární styl Atkinsonové a její soucitný pohled na lidskou existenci, civilizaci stvořenou „z tekutého písku a imaginace“, nicméně i v této pomalejší verzi znovu poutá oči a srdce. K tomu její novinka na konci opět odhalí, že je především knihou o vyprávění příběhů, které nám pomáhají přežít.

Kate Atkinsonová: A God in Ruins
Nakladatelství: Doubleday, 2015
Hodnocení: 70 %