Bez taxametru nebo střešní svítilny: Babiš se s Estonci shodl na zmírnění požadavků na taxikáře

Taxify, ilustrační foto

Taxify, ilustrační foto Zdroj: Taxify

Taxify, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Premiér v demisi Andrej Babiš v pondělí jednal ze zástupci estonské aplikace Taxify. Se spoluzakladatelem společnosti Martinem Villigem mluvil o budoucí regulaci aplikací a jejich zasazení do zákonného rámce českých taxislužeb.

 

„V základě jsme se s panem premiérem shodli na tom, že současná legislativa je zastaralá,“ řekl E15.cz Martin Villig, spoluzakladatel a bratr ředitele společnosti Markuse Villiga. Podle něj se shodli na potřebě zavedení nových technologií do současné legislativy tak, aby aplikace jako Uber nebo Taxify mohly v Česku nadále fungovat.

V současnosti aplikace jako je Uber nebo Taxify očekávají poslední návrh novely zákona, která by měla vyřešit vyhrocenou situaci, ke které došlo především v hlavním městě. „Zatím nemáme detaily, rádi bychom ale s vládou sepsali memorandum o společném pohledu na problematiku,“ dodal Villig, který prý na jednání Babišovi uváděl příklady z estonského prostředí.

Právě snaha napodobit estonský přístup k novým technologiím patřila mezi hlavní témata kampaně hnutí ANO během podzimních voleb do Poslanecké sněmovny.

Na podobné jednání si v minulém týdnu pozval Babiš i zástupce Uberu, požadavky mají přitom obě firmy provozující podobné. Žádají zmírnění legislativy, nepovažují například za nutnost, aby měla auta, která nabírají zákazníky z ulice, taxametry nebo střešní svítilnu.

Babiš minulý týden přislíbil, že se zasadí o zrychlení procesu vydávání taxikářských licencí tak, aby si o ně mohli zažádat řidiči aplikací. Mnozí z nich totiž jezdí bez oprávnění, odvolávají se totiž na to, že nejsou taxislužbou.