BezDirky hráli Přehradu na Hrádečku

Zahradní slavnosti na proslulém Hrádečku u Trutnova se pravidelně účastní karlovarské Divadlo BezDirky.

Zahradní slavnost je hra Václava Havla. Také ale skutečná slavnost, kterou každoročně pořádá na své zahradě v Hrádečku Havlův soused a dvorní režisér jeho her Andrej Krob.
S ním spolupracovalo Divadlo BezDirky na hře Elena Štěpánová. Od té doby pravidelně na Hrádeček, který se díky Havlovi a Krobovi stal proslulou základnou nezávislé kultury a myšlení, jezdí.
Letos se účastnily dva varské soubory. Vedle BezDirek, kteří tu uvedli hru Reného Levínského Přehrada, se představilo i Divadlo V patře, donedávna působící v Klubu Paderewski, s Havlovou Vernisáží v Krobově režii.

Slavnost = festival

„Představení se nám povedlo, řada lidí nás pochválila, včetně třeba Ladislava Smoljaka. Vůbec celé to bylo úžasné, protože se tam scházejí lidé, kteří mají smysl pro stejný druh humoru a celkově jsou tak nějak spřízněni. Ale to člověku dojde až na místě. Málokdy se stane, že se tam některé z představení mine účinkem,“ vypráví šéf Divadla BezDirky Martin Kaiser (také držitel loňského Českého lva za plakát k filmu … a bude hůř.)
Zahradní slavnost navazuje na stejné akce ze 60. let. Slovo „slavnost“ je lehce zavádějící, v podstatě se jedná o kulturní festival, kde kromě divadelních představení nechybí hudba a výstava. Tu letošní obstaral se svými snímky Bohdan Holomíček. Režisérova dcera Sylvie zase vystoupila s tahací harmonikou a recitálem písní.
„Festival se odehrává na více místech zahrady. On je to vlastně z poloviny sad. Je tam postavené pódium, my jsme si zase na své představení postavili starou točnu, kterou tam Andrej má. Další představení se odehrálo ve stodole,“ přibližuje Kaiser.
Pro hru Přehrada přibralo Divadlo BezDirky do svých řad i dvě ženy. V Karlových Varech mohli hru diváci vidět na domovské scéně divadla v klubu Elko zatím dvakrát.

Jako za starých časů

Hrádeček se ocitl na dvě hodiny v obležení, jako kdysi. Tentokrát ne kvůli estébákům, na vině byla Rallye Krkonoše. „Měla skončit ve dvě odpoledne, ale skončila o půldruhé hodiny později. Kvůli autům, která po úzkých silničkách jezdila jak šílená, se nemohli lidé na slavnost vůbec dostat. Začátek se kvůli závodům musel posunout,“ líčí Kaiser.
Podle něj ale lidé, kteří dorazili pozdě, nedávali nijak najevo projevy nevole. „To jen my, kteří jsme byli uzavření na Hrádečku, jsme byli naštvaní, spíš kvůli bezmoci cokoliv udělat. Ze strany pořadatelů závodů mi to celé přišlo bezohledné,“ dodává Kaiser.
Divadlo BezDirky uvede Přehradu v klubu Elko 9. září. Divadlo V patře pak 4. září představí na Husovce všechny tři Havlovy aktovky, kterými se původně chtělo rozloučit s Klubem Paderewski.